Kineski milijarder tvrdio da se obogatio na jeftinim telefonima, 'Rajski papiri' otkrili istinu

26.11.2017. 10:14 Quartz, Blic 0
Lei Jun baš i nije govorio istinu Lei Jun baš i nije govorio istinu

Lei Đun zaradio je sedam milijardi dolara praveći stilizovane i jeftine pametne telefone. Jedan je od najbogatijih ljudi Kine, a porede ga čak i sa Stivom Džobsom. Međutim, njegova besprekorna reputacija dovedena je u pitanje nakon objavljivanja takozvanih Rajskih papira.

Naime, dokumenti pokazuju da Đun svoje bogatstvo možda duguje unosnom svetu "kopanja" bitkoina i to preko veza sa najvećim svetskim proizvođačem opreme za proizvodnju kriptovalute Bitmein.

Veza između Đuna i kompanije Bitmein zanimljiva je jer tehnološki milijarder nikada javno nije pokazao interesovanje za kriptovalute. Veza njega i bitkoina bila bi jednaka onoj kada bi recimo Ilon Mask ili Džef Bezos otkrili da imaju rezerve u kriptovalutama.

Bitmein je oduvek tvrdila da se samostalno finansira, uglavnom preko suosnivača Đihana Vua, i da je tek nedavno podigla spoljne investicije.

Nejasan odnos Đuna i kompanije

Odnos Đuna sa kompanijom nije potpuno jasan. Prema bazi podataka Rajskih papira, dva entiteta koja Đun kontroliše povezana su sa konsultantskom firmom Peking Čangtong, koja je opet u sprezi sa četiri entiteta pod kontrolom Bitmeina.

U otkrivenim dokumentima ova veza klasifikovana je pod "ostalo", što bi moglo da znači da Đunove firme imaju deonice u osnivačkim firmama Bitmeina. Ipak, nijedna od kompanija nije želela da komentariše navode.

Bitkoin rudari koriste velike kompjuterske resurse

Bitmein tvrdi da je proizveo oko 70 odsto opreme za proizvodnju kriptovaluta na svetu. Bitkoin rudari koriste velike kompjuterske resurse i ogromnu količinu energije da bi došli do zarade u vidu bitkoina. Mreža bitkoina godišnje potroši struje koliko i omanja država, poput recimo Omana.

Bitmein dominira u svetu kriptovaluta. Osim proizvodnje specijalizovanih alatki, takođe dizajnira silikon. Posluje sa "rudarskim bazama" i omogućuje pojedinačnim rudarima da dodaju svoju procesnu snagu u veću celinu, čime povećavaju šansu za isplatu. Takođe iznajmljuje procesore klijentima, ali i "kopa" za sopstveni račun, a upravlja ogromnim centrima podataka u unutrašnjoj Mongoliji i autonomnim regionima Kine, gde su struja, zemlja i rad jeftini.

Zarada 250 miliona dolara

Čini se da je Bitmein vrlo profitabilna firma. Smatra se da je prošle godine ta firma platila 400 miliona dolara TSCM-u, najvećoj kompaniji na svetu za proizvodnju čipova da bi napravila specifičnno dizajniran silikon za njene uređaje.

Prema poslednjem izveštaju, pet odsto zarade TSMC-a dolazi od kriptovaluta, a Bitmein je jedini poznati proizvođač opreme za kopanje bitkoina. Prema jednoj proceni, samo za najnovije platforme Bitmein je zaradio 250 miliona dolara, samo ove godine. To bi mogla da bude još jedna pobednička investicija kineskog bogataša.


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Epl će platiti oko 38 milijardi dolara poreza

Američki tehnološki div Epl platiće oko 38 milijardi dolara poreza na otprilike 250 milijardi dolara novčanih rezervi koje drži van SAD, prenosi portal Seebiz. Očekuje se da će taj iznos biti najv...

18.01.2018. 14:07 Seebiz Detaljnije

Vrednost Bitkoina pala ispod 10.000 dolara

Vrednost Bitkoina pala je ispod 10.000 dolara u sredu ujutro, prvi put posle novembra. Vrednost kriptovalute je u padu 12 odsto za poslednjih 24 časa prema podacima CoinDeska, prenose američki med...

17.01.2018. 16:47 Detaljnije