Rusija planira da zabrani pomfrit iz Amerike i drugih zapadnih zemalja

16.05.2018. 12:40 B92 0
Pomfrit Foto:Pixabay Pomfrit Foto:Pixabay

Rusija razmatra zabranu uvoza pomfrita iz SAD i drugih zapadnih zemalja koje su uvele sankcije protiv Moskve.

Rusija je uvezla 94 odsto pomfrita 2017. godine, ali je počela da kupuje neophodnu opremu za proizvodnju na lokalnom nivou, izjavio je ruski predsednik Nacionalne unije za hortikulturu Sergej Korolev.

Nova oprema omogući će proizvodnju od 110.000 tona godišnje, navodi on.

"Uvođenje ograničenja na snabdevanje uvoza smrznutog pomfrita, prema Uniji, ne samo da će podržati domaće poljoprivredne proizvođače koji se bave proizvodnjom sirovog krompira, već će doprineti očuvanju radnih mesta kod novoosnovanih preduzeća za preradu i poveća će sigurnost i kvalitet proizvoda ", rekao je Korolev.

Prva fabrika za proizvodnju pomfrita otvorena je u aprilu. Očekuje se da će domaća proizvodnja zameniti uvezeni pomfrit i u potpunosti zadovoljiti potrebe zemlje. Rusija odlučuje kako da odgovori na nove američke sankcije uvedene u aprilu. Uvoz lekova, duvana i drugih američkih proizvoda takođe može biti zabranjen.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Vladimir Putin: Želimo više MMF-a

MMF igra važnu ulogu u očuvanju globalne finansijske stabilnosti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa direktorkom MMF Kristin Lagard. Putin je u Streljni, svojoj peterburško...

25.05.2018. 09:43 B92 Detaljnije