Bajlonijeva pivara se renovira i dobija novu svrhu

19.12.2017. 09:54 0
Bajlonijeva pivara nekada Bajlonijeva pivara nekada

Čuvena parna pivara Ignjat Bajloni i sinovi u Cetinjskoj ulici dobija novo ruho i svrhu pre svega u vidu kluba za velike koncerte i kulturu ispijanja piva.

SubBeerni centar, najveća pivnica kod nas nastala po uzoru na svetske metropole, 29. decembra otvara za javnost svoja vrata. Ovo mesto će biti žarište za brojna kulturna dešavanja (izložbe, galerije i tome slično), koncerte poznatih i demo bendova, ali i kaver i tribjut izvođača.

U početku će biti najzastupljeniji koncerti i pivo, dok nešto kasnije tu biti i kuhinja bogata specijalitetima prilagođenim ljubiteljima piva.

U Cetinjskoj 15 je baš na tom mestu nekada bio deo kompleksa pivare Ignjata Bajlonija i u njemu se nalazio deo proizvodnih kapaciteta pivare, kao i prostor za skladištenje piva.

"Uređen je u popularnom industrijskom stilu, ali ne iz potrebe da se prate trendovi, već da se što više očuva postojeći prostor, pošto je u pitanju rekonstrukcija impresivnog industrijskog objekta iz 1892. godine. Poštujući nasleđe, SubBeerni centar je dominantno pivnica", istakla je arhitekta Jelena Milutinović.

Već od samog ulaza u ovaj podzemni prostor put vodi još niže,  kroz više različitih tunela - od niskih betonskih lukova, pa do fantastičnih svodova od pune opeke, visokih čak šest metara, što ovaj prostor čini jedinstvenim, posebno u centru Beograda.

"Prostor se sastoji iz nekoliko celina. Ideja vodilja je bila da se napravi dobar prostor za žive svirke, pa tako i najveći deo SubBeernog centra predstavlja koncertni deo koji sadrži binu za nastupe, parter i tribine za publiku, a tu je i deo koji bi bio najsličniji VIP tribinama. Veliki otvoreni šank povezuje koncertni deo sa lounge delom. Na najvišem nivou po ulasku u lokal prolazi se kroz kleka bar, deo lokala posvećen domaćoj rakiji", rekla je arhitekta Jelena Milutinović.

Baš na mestu na kojem se nalazi SubBeerni Centar nekada je radila jedna od najvećih i najstarijih pivara u gradu. 

Ignjat Bajloni i sinovi je od 1888. bila jedna od retkih pivara na parni pogon sa najmodernijim mašinama tog doba. 

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

EBRD: Ekonomija Srbije ispod standarda EU

Po svih šest tranzicionih kvaliteta ekonomija Srbija se može uporediti sa zemljama Zapadnog Balkana ali u odnosu na razvijene ekonomije, poput nemačke ili američke, postoji veliki jaz, ocenila je E...

19.01.2018. 14:56 Beta Detaljnije