Vesti iz zemlje

23.08.2018. 13:24

N1, Beta

Autor: Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Potpisan sporazum o izgradnji kineske fabrike u Zrenjaninu

Predstavnici kineske kompanije Šandong Linglong i Vlade Srbije potpisali su sporazum o izgradnji fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu u koju će biti investirano oko milijardu dolara i gde će raditi 1.500 ljudi.

Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor kineske kompanije Ven Bang, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Za izgradnju pogona grad je obezbedio 136 hektara zemljišta, a planirano je da radovi počnu aprila 2019. i da se odvijaju u tri faze do marta 2025. godine.

Namera kineske kompanije da u Zrenjaninu godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma.

Na portalu kompanije se navodi da je odluka o investiranju u Srbiju doneta zbog malih troškova investicije, izgradnje, radne snage i utrošene energije u poređenju sa drugim zemljama u Evropi.

Šandong Linglong prodaje gume u 180 zemalja u Evropi, na Bliskom istoku, SAD, Africi i Aziji, a u grupi je 20 najvećih svetskim 20 gumarskim preduzećima i među prvih pet u Kini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma da će u Zrenjanin najverovatnije doći i jedna kompanija za proizvodnju cinka.

„Oni će još 500 ljudi da zaposle i ogroman posao da rade s gospodinom Vangom“, kazao je Vučić.

Dodao je da „pregovori s Vangom (Šandong Linglong) nisu bili laki“.

Vučić je najavio da će za 20-tak dana otići u Kinu, gde će s predsednikom te države Si Đinpingom potpisati ugovor o izgradnji ove fabrike i razgovarati o drugim investicijama.

„Građani Zrenjanina, za ovo živite i za ovo radite…Ako vidite da smo potpisali to u Kini, možete mirno da spavate, za Zrenjanin dolazi bolje vreme“, kazao je Vučić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.