Srbija

01.08.2016. 17:51

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Mihajlović: Gužve na putevima zbog radova i sve većeg broja vozila

Srbija

01.08.2016. 17:51

Razlog gužvi na putevima u Srbiji nisu samo radovi, već i sve veći broj vozila, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je novinarima u Vladi Srbije rekla da se svake godine povećava broja automobila na autoputu kroz Srbiju, te je tako 2015. u odnosu na 2014. bilo 2,5 miliona više vozila, a u julu ove godine u odnosu na juli prošle godine ima 250.000 više.

„Nažalost, građevinska sezona jednaka je letnjoj sezoni i mi smo se stvarno potrudili da redovno održavanje autoputeva smanjimo ili da radimo kasnije, a da samo ono što je hitno i neophodno radimo sada“, rekla je ona.

Mihajlović je rekla da uvođenje elektronskog plaćanja putarine ide sporije nego što bi trebalo.

„Učinićemo sve da pomognemo ljudima i da im tu mogućnost dajemo na granici, jer je to najbrži način za prolazak“, rekla je Mihajlović.

Po njenim rečima, posle analiza o tome koji je način naplate putarine najisplativiji, zaključeno je da vinjete ukidaju one zemlje EU koje su ih imale.

„Nismo doneli odluku o vinjetama, ali smo doneli odluku da se više poradi i na alternativnim putevima, a ne samo na autoputu, kako bi svako imao mogućnost da ide nekim drugim putem“, rekla je Mihajlović. 

Putnici na graničnom prelazu Gradina, između Srbije i Bugarske, danas prepodne su na prelazak granice čekali i po tri sata, rečeno je agenciji Beta na tom prelazu.

Šef Carinske ispostave Gradina Dejan Živković rekao je Beti da su u toku prepodneva putnici na tom prelazu čekali od 90 do 180 minuta jer je formirana kolona vozila u međuprostoru između graničnog prelaza i bugarske carinske linije.

„Izlazni saobraćaj odvija se u pet izlaznih traka. Situacija se konstantno menja u zavisnosti od priliva putnika, a zavisno od toga na graničnom prelazu povećavamo broj izlaznih traka. Po potrebi izlazni saobraćaj se dodatno preusmerava na trake koje su predviđene za ulaz u Srbiju“, rekao je Živković.

Tokom proteklog vikenda zabeležen je pojačan intezitet saobraćaja na izlazu iz Srbije i evidentirano je 150.000 putnika na tom graničnom prelazu.

Iz Uprave carina napominju da za predstojeći vikend očekuju još jedan veći talas putnika na izlazu iz zemlje, dok na ulaznoj strani veće gužve prognoziraju u prvoj nedelji septembra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.