Srbija

03.08.2016. 15:51

Autor: Nova Ekonomija

MO odbija da kaže da li dva oficira optužena za zločine nad civilima i dalje rade

Srbija

03.08.2016. 15:51

Ministarstvo odbrane i pored tri kazne koje su plaćene iz budžeta odbija da izvrši nalog poverenika Rodoljuba Šabića, piše Blic.

Do sada je plaćeno 200.000 dinara u kaznama, što je izdvojeno iz budžeta, pa samim tim su tu sumu praktično platili građani Srbije.

Šabić je uputio zahtev Vladi Republike Srbije da obezbedi izvršenje njegovog rešenja iz maja 2014. godine, kojim je naložio Ministarstvu odbrane dostavi informacije da li su dva oficira Vojske Srbije  – Pavle Gavrilović i Rajko Kozlina – i dalje u aktivnoj službi nakon podizanja optužnice protiv njih za ratni zločin.

Ministarstvo je odbilo da preda te informacije zato što bi se time „nanela šteta interesima Republike Srbije“.

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je u novembru 2013. godine optužnicu protiv aktivnih oficira i podoficira Vojske Srbije Pavla Gavrilovića i Rajka Kozline za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnicom im je stavljeno na teret da su, kao nekadašnji pripadnici 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, zajedno sa drugim pripadnicima Pozadinskog bataljona, 25. marta 1999. godine ubili najmanje 27 civila, stanovnika sela Trnje kod Suve Reke na Kosovu – starije muškarce, žene i decu, među kojima i dečaka starog četiri godine. Prvostepeni postupak pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je u toku.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.