Srbija

04.08.2016. 09:04

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Jazidi mirnim protestom u Subotici podsetili na zločin Islamske države

Srbija

04.08.2016. 09:04

Migranti iz Iraka, pripadnici plemena Jazidi, mirnom protestnom šetnjom po Subotici su skrenuli pažnju na dvogodišnjicu masakra u Iraku koji je nad njihovim narodom počinila Islamska država.

Islamska država je na jučerašnji dan 2014. godine napala pripadnike naroda Jazidi u kurdskom delu Iraka, kada je ubijeno više od 7.000 i kidnapovano više od 3.200 ljudi, čija je sudbina i dalje nepoznata.

Sabad Silo iz iračke provincije Sindžar rekao je za TV Suboticu da su mirnom protestnom šetnjom želeli da izazovu pažnju javnosti, kako bi se više govorilo o nemilosrdnim zločinima sledbenika Islamske države u Iraku i Siriji.

„Mi danas protestujemo jer želimo slobodu i vraćanje kući kidnapovanih Jazida“, rekao je Silo.

Dodao je da je oko 50 Jazida u Suboticu došlo sa severozapada Iraka, koji je uglavnom naseljen Kurdima, ali je trenutno pod kontrolom Islamske države.

„Nismo imali nikakvih problema sa iračkom vladom, već samo s pripadnicima Islamske države. Oni su nam rekli da ako niste musliman, ubićemo vas. Ja sam rođen kao Jazid, živim kao Jazid i umreću kao Jazid“, kazao je Silo.

Jazidi su etnička manjina i specifična religijska zajednica čiji pripadnici su, po navodima hroničara, od 12. veka naseljavali planinski lanac Sindžar na severozapadu Iraka. Zbog posebnih verskih tradicija, ali i drugih običaja, tokom istorije bili su česta meta napada arapskih suseda.

Od susednih naroda, mnogi od pripadnika tog plemena razlikuju se i fizičkim izgledom, imaju plave oči, a deca i žene i svetlu ili crvenkastu kosu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.