Srbija

08.08.2016. 10:12

WISE BROKER

Autor: Nova Ekonomija

Najveći rizik poslovanja ‘Hestilova’ kupovina ‘Železare’

Srbija

08.08.2016. 10:12

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Messer Tehnogas zabeležio je snažan rast profitabilnosti u prvih šest meseci ove godine.

Tehnogas je u prvih šest meseci zabeležio nekonsolidovani prihod od 3,6 milijardi dinara što je rast od 17,8 procenata u odnosu na isti period prošle godine, dok je poslovna dobit skočila 25 odsto na 845,7 miliona dinara.

Neto profit kompanije u periodu januar-jun porastao je 24,5 odsto na 751,7 miilona dinara. 

Na konsolidovanom nivou, koji uključuje i zavisna preduzeća na Kosovu i u BiH i Albaniji, Tehnogas je zabeležio pad prihoda od četiri odsto na četiri milijarde dinara, pre svega kao posledicu činjenice da je u drugoj polovini prošle godine prodata podružnica u Turskoj. 

Konsolidovana poslovna dobit je skočila 54 odsto na 963,6 miliona dinara, dok je neto dobitak skočio 64,4 odsto na 865,4 miliona dinara. Snažan rast profitabilnosti na konsolidovanom nivou ostvaren je delimično zahvaljujući nižim troškovima goriva i energije. 

Uprava Tehnogasa je u polugodišnjem izveštaju napomenula da je najveći rizik poslovanja kompanije kupovina smederevske Železare od strane Hestila, s obzirom na to da je ova čeličana najveći kupac Tehnogasa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.