Srbija

26.06.2023. 17:20

Saopštenje

Autor: Katarina Pantelić

Fabrika Gruner otpušta radnike zbog smanjenja proizvodnje

Izvor: Wikipedia

Srbija

26.06.2023. 17:20

Kompanija Gruner iz Vlasotinca saopštila je danas da je zbog nedostatka tražnje i smanjene proizvodnje „došlo do potrebe da se smanji određeni broj radnika u fabrici“.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, menadžemnt Grunera je „do maja pokušao da se izvuče iz ekonomske krize i da sačuva svoje zaposlene“.

„Preduzeće Gruner Serbian d.o.o. je u skladu sa Zakonom donelo Predlog programa za rešavanje viška zaposlenih i primenom zakonom predviđenih kriterijuma izvršilo evaluaciju zaposlenih i donelo listu zaposlenih koji predstavljaju višak, a sve uz saradnju i uz mišljenje Nacionalne sluzbe za zapošljavanje, koja je pratila ceo postupak“, navela je kompanija u saopštenju.

U saopštenju takođe piše i da je sa svakim zaposlenim obavljen pojedinačni razgovor, kao i da je lista zaposlenih objavljena na oglasnoj tabli preduzeća.

„Svim zaposlenima u skladu sa Zakonom bice isplaćena otpremnina, zaposlenima koji nisu iskoristili godišnji odmor biće omogućeno da isti iskoriste ili će im se isplatiti naknada štete za neiskorišćeni godišnji odmor, biće im isplaćene i sve druge naknade i zaostala primanja koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa“, navela je kompanija.

Kompanija Gruner se bavi proizvodnjom komponeneti za autoindustriju i otvorena je 2007. godine u Srbiji.

Prilikom otvaranja novog pogona Grunera u Vlasotincu 2017. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija pomogla to preduzeće subvencijama od ukupno 3,2 miliona evra.

Takođe, kompanija je obila besplatno zemljište vredno deset miliona dinara od opštine Vlasotince radi realizacije investicionog projekta.

Nova ekonomija je ranije pisala da je država odobrila nemačkom Gruneru skoro 800.000 evra subvencija za proširenje kapaciteta i zapošljavanje novih 200 radnika do kraja 2022. godine.

Gruner se takođe obavezao da novootvorena radna mesta zadrži najmanje pet godina po okončanju investicionog projekta.

Prema podacima APR-a, preduzeće je u 2022. godini ostvarlo neto dobitak od 13,66 miliona dinara i imalo 739 zaposlenih.

Takođe, prema istim podacima, preduzeće je u 2022. ostvarilo uvoz u iznosu od oko 31,9 miliona evra i izvoz u iznosu od oko 24,1 miliona evra.

Uz subvenciju, Gruneru i besplatno zemljište

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.