Srbija

10.08.2016. 16:21

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Oko 300.000 radnika u Srbiji prima minimalac od 21.000 dinara

Srbija

10.08.2016. 16:21

Predstavnici sindikata i poslodavaca intenzivno razgovaraju ovih dana o visini minimalca, koji se nije menjao već dve godine, a obe strane, kao i predstavnici Vlade, slažu se da su se stekli uslovi za povećanje.

Sindikati traže da cena rada ubuduće iznosi 140 dinara po satu, a i poslodavci dele mišljenje da bi ona trebalo da se koriguje za nekoliko procenata, ali ne preciziraju za koliko.

Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović rekao je Tanjugu da radnici u Srbiji nikako ne mogu biti zadovoljni sadašnjom cenom rada koja iznosi 121 dinar po satu.

Procene sindikata pokazuju da u Srbiji oko 300.000-350.000 radnika prima minimalac.

Najveći broj ih je u trgovini-prodavnicma, buticima, kafićima, ali i građevinarstvu, ukazuje sindikat.

„U realnom sektoru najviše ljudi je na minimalcu, a što se tiče javnog sektora nemamo tačne podatke, ali ih je u svakom slučaju manje. Na minimalcu su uglavnom zaposleni u školstvu i zdravstvu koji rade na održavanju higijene, odnosno čišćenju ustanova…“, objasnio je Mihajlović.

On smatra da bi trebalo da se izvrši korekcija cene jer su, kaže, svi parametri koje predviđa Zakon o radu i drugi pokazatelji, potrošačka korpa na strani toga da minimalac mora ići na gore.

Mihajlović je dodao da se od početka avgusta sa predstavnicima poslodavaca razgovara o tome, pa će nastojati da postignu dogovor i da za sada „ide u dobrom smeru“.

„I poslodavci su svesni da minimalna zarada treba da se koriguje ali najverovatnije ne delimo iste stavove kad je u pitanju iznos“, rekao je Mihajlović.

On je naveo da se nakon formiranje vlade očekuje i sastanak SES-a na kome bi se detaljnije razgovaralo o tome i kako bi se minimalna cena rada korigovala u zakonskom roku, odnosno u septembru.

Mihajlović podseća da je minimalna mesečna zarada sada oko 21.000 i ako bise minimalac povećao na 140 dinara, ona bi iznosila nešto više od 24.000 dinara.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da se ne može ignorisati činjenica da minimalac nije korigovan već dve godine i da minimalna zarada treba da raste imajući u vidu inflaciju i još neke druge parametre.

Atanacković je, međutim, rekao da poslodavci mogu pristati na povećanje od nekoliko procenata, ne navodeći tačno koliko bi to bilo.

„Dobra volja za povećanje postoji ali treba imati u vidu da ni nama nije lako, odnosno da su nameti privredi sve veći“, rekao je Atanacković.

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se vlada zalagati za povećanje minimalne cene rada.

„Plate će biti veće pre svega za prosvetu i zdravstvo, verovatno i pre kraja godine i to ne zdravim nogama. Već danas imamo ukupno veće plate nego što smo imali, pre svega zahvaljujući rastu plata u privatnom sektoru“, rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Vučić je naveo i da će vlada da prihvati povećanje minimalne zarade, ali da neće da izlazi sa cifrom za koju se vlada zalaže, pre socijalnog dijaloga u okviru Socijalno ekonomskog saveta koji čine i sindikati i poslodavci,

On je podsetio da su sindikati tražili da minimalna cena radnog sata bude povećana sa 121 na 140 dinara, dok poslodavci kažu može između 123 i 124 dinara.

„Koliko će biti, zavisi dobrim delom od vlade, ali prvo da vidimo koliko mogu da se dogovore, pa će izaći s predlogom. A da sam rekao u dinar koliko mislim da treba, onda biste rekli da sam preuzeo nadležnosti i sindikata i poslodavaca. Ovde šta god da uradite krivi ste“, rekao je Vučić Đurišiću.

Vučić je naglasio da povećanje minimalne zarade nije laka odluka. Ona je, međutim, kako je rekao mandatar, za državu sitnica.

„Za državni sektor je to sitnica, jer nemamo mnogo njih na minimalnoj zaradi u javnom sektoru“, objasnio je Vučić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.