Srbija

12.08.2016. 15:28

Beta

Autor: Nova Ekonomija

I sindikati i poslodavci za povećanje minimalne cene rada

Srbija

12.08.2016. 15:28

Predstavnici sindikata i poslodavaca u Srbiji slažu se da minimalna cena rada po radnom satu treba da bude povećana, ali još nisu jedinstveni oko toga u kom bi procentu bilo neophodno povećanje, već naglašavaju da mora da prati inflaciju.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Milan Grujić ocenio je za agenciji Beta da bi minimalna cena rada u Srbiji trebalo da bude povećana najmanje za sedam odsto, odnosno na 130 dinara po radnom času.

On je naglasio da je to minimalno povećanje koje bi pokrivalo predviđenu inflaciju za ovu i narednu godinu, kao i da je realno povećanje ako se sagledaju svi ekonomski pokazatelji.

Prema rečima Grujića, povećanjem minimalne cene rada koja nije menjana dve godine i koja je trenutno 121 dinar, na 130 dinara, minimalna zarada bi bila 22.620 dinara.

„O povećanju koje bi bilo manje od sedam odsto nema smisla govoriti. Svako manje povećanje bi urušilo ionako težak položaj zaposlenih, jer treba imati u vidu da čak 27 odsto od ukupno 1,7 miliona zaposlenih prima minimalnu mesečnu zaradu koja je sada oko 21.000 dinara, dok ne mali broj radnika prima i manje, svega 12.000 do 15.000 dinara“, naglasio je on.

Grujić je dodao i da povećanje minimalne cene rada od sedam odsto ne bi trebalo da bude neprihvatljivo za poslodavce, jer oni zapošljavaju oko 23 odsto ljudi, odnosno kod većine njih je zaposleno do pet radnika.

„Uštedom od 1.000 dinara poslodavci ne bi napravili kapitalnu promenu u svom poslovanju i mislim da je i za njih prihvatljivo povećanje cene rada na 130 dinara po radnom satu“, kazao je on.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je agenciji Beta da se ovoga puta, za razliku od svih prethodnih dogovora, i poslodavci slažu da minimalnu cenu rada treba povećati, ali da po njihovim procenama to treba da bude maksimalno do pet odsto.

On je naglasio da privreda u Srbiji trenutno nije u poziciji da povećanje minimalne cene rada bude veće, jer bi to ugrozilo privredni razvoj zemlje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.