Vesti iz zemlje

17.08.2016. 13:26

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Komisija prekinula postupak protiv JKP Infostan Tehnologije

Komisija za zaštitu konkurencije prekinula je postupak ispitivanja povrede konkurencije pokrenut 26. oktobra 2015. godine protiv JKP Infostan Tehnologije iz Beograda. 

Međutim, određene su obaveze JKP Infostan Tehnologije čije izvršenje će Komisija redovno pratiti i u slučaju da u naredne tri godine nastupe bitne promene okolnosti na kojima se zasnovana odluka o prekidu ispitivanja, postupak  za utvrđivanje povrede će biti nastavljen.

JKP Infostan Tehnologije iz Beograda se obavezuje da svoju poslovnu politiku trajno izmeni u sledećim segmentima tako da:

1. Ulistavanje novih komercijalnih usluga vrši ili na osnovu pisane saglasnosti građana Grada Beograda koji su u sistemu objedinjene naplate komunalnih usluga ili obaveštenjem korisniku, koje prati ponudu, da će samom uplatom posebne uplatnice dati saglasnost za ulistavanje te stavke na račun Infostana.

2. Izlistavanje stavki sa računa sistema objedinjene naplate vrši na zahtev korisnika, odnosno građana Grada Beograda koji su u sistemu objedinjene naplate komunalnih usluga, uz obavezu da na svojim šalterima primi svaki pisani zahtev za izlistavanje komercijalne stavke sa računa, istu stavku izlista od sledećeg računa i o tome obavesti davaoca konkretne usluge

3. Društvima za osiguranje ne daje izdvojene informacije o korisnicima koji nisu osigurani. U izvršenju ove obaveze dozvoljena je mogućnost pružanja informacija o korisnicima koji su već osigurani kod tog konkretnog osiguravača, a kako se ponude ne bi slale onim korisnicima koji su već osigurani kod istog društva.

4. Obavezno objavi na internet stranici Infostan Tehnologije svaku novu mogućnosti ulistavanja novih stavki, sa detaljnim objašnjenjima korisnicima

5. U naredne tri godine dostavlja Komisiji na uvid svaki sledeći ugovor koji bude zaključen sa nekom trećom stranom zainteresovanom za korišćenje komercijalnih uslova Infostana,  uz zahtev za davanje mišljenje.

Komisija, tvrde u ovoj insituciji, je odluku o prekidu postupka donela ceneći da se usvojenim merama u potpunosti otklanja opasnost da se na tržištu nastave radnje koji su doveli do osnovane pretpostavke povrede konkurencije, a na osnovu koje je i pokrenut predmetni postupak po službenoj dužnosti, kao i da sprečavaju mogućnost nastanka iste ili slične povrede u budućnosti.

Da podsetimo, Komisija je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije nakon što su vlasnici stanova u Beogradu, a koji do tada nisu plaćali osiguranje za svoje nekretnine, na uplatnicama dobili da plate i iznos osiguranja kod Generali Srbija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.