Srbija

18.08.2016. 10:21

N1

Autor: Nova Ekonomija

Drastičan pad profitabilnosti srpskih kompanija ove godine

Srbija

18.08.2016. 10:21

Ovo je doba godine kada se sumiraju rezultati poslovanja u prvih šest meseci, a kompanije listirane na srpskoj berzi beleže pad profitabilnosti, najdrastičniji posle svetske ekonomske krize.

O tome koji su uzroci takvog poslovanja, na kakve trendove ukazuju, za Infobiz je govorila Stanislava Petković analitičarka kompanije Vajs broker.

Petković kaže da pad profitbilnosti naših kompanija, najdrastičniji od svetske ekonomske krize, ukazuje da će ova godina biti prilično loša za naše kompanije. Ona navodi i da je bilo potrebno nekoliko godina da se posledice velikih ekonomskih potresa, od kojih je poslednji Bregzit, prikažu u rezultatima poslovanja kompanija. 

„Kompanije su mnogo opreznije u trošenju resursa“, kaže ona.

Na pitanje da li je podatak da je Komercijalna banka zabeležila gubitke od 2, 6 milijardi dinara u prvoj polovini godine, iznenađenje, Petković kaže da jeste sa jedne strane jer su prošle godine videli otpise plasmana u visini od 6,2 miliajrde dinara i očekivali smo da će to biti sve.

„S druge strane, i nije veliko iznenađenje, jer je banka pred privatizacijom i čisti bilanse, možda ćemo opet videti gubitke u slučaju te banke“, ocenila je Petković.

Zbog situacije na tržištu nafte, i kretanja cena nafte ne iznenađuje pad profita NIS-a, ocenila je analitičarka Vajs brokera. Bio bi uspeh ako bi se rezultati poslovanja od prošle godine ponovili i ove godine.

Aerodrom Nikola Tesla beleži rast profitabilnosti, tome je najviše doprinela činjenica da u ovoj polovini godine nije bilo otpisa duga najvećem dužniku Er Srbiji. 

„Imajući u vidu da su prošle godine zabeležili vanredne prihode od dve milijarde dinara, ovo polugodište je malo lošije zbog toga, ali ako se to izuzme, mnogo je pozitivnije“, kaže Petković.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.