Srbija

17.07.2023. 11:13

Saopštenje,Nova ekonomija

Autor: Katarina Pantelić

Leoni dobija novog vlasnika, fabrike u Srbiji „nisu ugrožene restrukturiranjem“

Fabrika kablova u Subotici Foto: Pixabay

Srbija

17.07.2023. 11:13

Akcije kompanije Leoni, koja posluje i u četiri mesta u Srbiji, otkupiće Stefan Pirer, vlasnik austrijske grupacije Pierer Mobiliti, saopštila je kompanija. Iz kompanije Leoni u Srbiji naglasili su da finansijsko restrukturiranje neće imati „bilo kakvog negativnog uticaja na svakodnevno operativno poslovanje, kapacitete i radna mesta zaposlenih, kupce i dobavljače“, kako na globalnom nivou tako i u Srbiji.

„Kompanija ‘Leoni AG’ je u prethodnom periodu sa svojim strateškim partnerom donela i usvojila plan restruktuiranja koji će kompaniji obezbediti dugoročne finansije i stabilnije poslovanje“, naveli su iz kompanije.

To znači, da će postojeće akcije „Leoni AG“ izgubiti celokupnu vrednost i biti povučene sa berze u narednom periodu, a nove akcije izdate dokapitalizacijom i u potpunosti će ih otkupiti strateški investitor i jedan od do sada najvećih akcionara, Stefan Pirer (Stefan Pierer).

Nedavno su predstavnici granskog sinidikata metalca „Nezavisnost“ razgovarali sa predstavnicima nemačkog sindikata povodom nagoveštene prodaje kompanije Leoni u Srbiji austrijskoj grupaciji Pierer Mobiliti koja u Srbiji ima svoja predstavništva (TM motori, Husqwarna).

Predstavnik sindikata „Nezavisnost“ Slobodan Miladinović rekao je za Novu ekonomiju da su radnici Leonija od samog početka bili obavešteni da će Leoni iz akcionarskog društva preći u ruke jednog vlasnika, kao i da bi za nekoliko dana Pierer trebalo da izađe sa zvaničnim planom rada u postojećim fabrikama kako u svetu tako i u Srbiji.

„Za sada ne postoji neka zvanična informacija u vezi sa promenama. Od svih kompanija se očekuje da posluju sa dobitom. Sve ugovore koje ima sa Mercedesmom, Jaugarom, Lendroverom, BMW-om, zadržaće, a svoje planove će izneti uskoro“, rekao je Miladinović.

On je naveo i da ne zna da li je u planu proširenje na još neko tržište, smanjenje broja radnika ili gašenje fabrika.

„Nemamo bojaznost za to, naše fabrike su dobro kotirane, stabilne. Jedini od problema je što i dalje postoji jeftinija radna snaga od Srbije“, rekao je on.

Kako je rekao, prosečna plata u Srbiji u Leoniju je oko 500 do 550 evra, dok je u nekim zemljama sa još jeftinijom radnom snagom plata od 210 do 290 evra.

Iz kompanije su saopštili da grupacija broji oko 95.000 zaposlenih u 27 država i ima ukupnu konsolidovanu prodaju od 5,1 milijardi evra u 2022. godini.

Leoni je na srpskom tržištu prisutan od 2009. godine kada je otvorio svoj prvi proizvodni pogon u Prokuplju. Usledile su fabrike u Malošištu (2014), Nišu (2017) i Kraljevu (2018).

Kompanija trenutno zapošljava blizu 14.000 radnika, a postrojenja proizvode kablove za automobilske brednove.

Nemačkoj kompaniji Leoni poklonjen plac za izgradnju fabrike u Kraljevu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.