Srbija

02.08.2023. 12:00

RZS

Autor: Katarina Pantelić

Spoljnotrgovinska razmena prvih šest meseci porasla za 0,8 odsto

Foto: Pixabay

Kamion na putu u Australiji

Srbija

02.08.2023. 12:00

Za šest meseci ove godine spoljnotrgovinska razmena iznosila je 33.191,1 miliona evra što predstavlja rast od 0,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Vrednost izvezene robe bila je 14.584,1 miliona evra, što je čini rast od 9,4 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Uvoz robe imao je vrednost od 18.607,0 miliona erva, što predstavlja smanjenje od pet odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Prema podacima RZS-a, pokrivenost uvoza izvozom je 78,4 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 68 procenata.

Posmatrano regionalno, najveće učešće u izvozu Srbije imao je region Vojvodine (32,8 odsto), sledi Beogradski region (24,4 odsto), Šumadije i Zapadne Srbije (20,7 odsto), region Južne i Istočne Srbije (19,2 odsto), a oko 2,8 odsto izvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Najveće učešće u uvozu Srbije imao je je Beogradski region sa 42,2 odsto.

Slede Region Vojvodine, Šumadije i Zapadne Srbije i Južne i Istočne Srbije.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, dok zemlje članice Evropske unije čine 59,9 odsto ukupne razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partneri, kada je u pitanju izvoz bili su Nemačka, Bosna i Hercegovina, Italija, Mađarska i Rumunija.

Kada je u pitanu uvoz robe, glavni partneri bili su Nemačka, Kina, Italija, Rusija i Turska.

Na listi prvih pet proizvoda u izvozu, prvo mesto zauzima izvoz setova provodnika za avione, vozila i brodove (165 miliona dolara).

Drugo mesto pripada izvozu električne energije (93 miliona dolara), a na trećem mestu je izvoz rude bakra i koncentrata, sa 83 miliona dolara.

Sledi izvoz rafinisanog bakra, sa 68 miliona dolara, dok poslednje mesto pripada izvozu delova i pribora za motorna vozila, sa 51 miliona.

Lista prvih pet proizvoda u uvozu pokazuje da je sirova nafta (204 miliona dolara) prvi uvozni proizvod.

Drugi po značaju je uvoz lekova za maloprodaju (93 miliona dolara), slede električna energija (64 miliona dolara), prirodni gas (63 miliona dolara) i dizel automobili, preko 1.500 ali ispod 2.500 kubika, sa 39 miliona dolara.

Poznato kako će izgledati Nacionalni stadion, ali ne i koliko će koštati

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.