Srbija

02.09.2016. 09:20

N1

Autor: Nova Ekonomija

Martinović: 174.000 ljudi zaista je dobilo posao preko NSZ

Srbija

02.09.2016. 09:20

Dilemu o tome da li je broj nezaposlenih u Srbiji manji za 174 hiljade, kako pokazuju podaci za prvih osam meseci ove godine, rezultat novih otvorenih radnih mesta ili nekih drugih razloga,  razjasnio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Zoran Martinović.

Kako kaže, najtraženiji su bili poslovi u prerađivačkoj industriji, trgovini, uslužnom sektoru. Od programa koje nude ove godine veće je interesovanje za samozapošljavanje, a najteže posao nalaze osobe preko 50 godina.

Na pitanje da li je tačno da se broj nezaposlenih na evidenciji NSZ smanjio zato što su mnogi radno sposobni otišli u inostranstvo, skinuti sa liste nezaposlenih, jer se nisu blagovremeno prijavili, ili su otišli u penziju, Martinović kaže da je svih 174 hiljade osoba zaista dobilo posao.

„Oni su bili nezaposleni, a sada su prijavljeni u bazu obaveznog socijalnog osuguranja, jer su potpisali ugovore o radu na određeno ili neodređeno vreme. Neznatno se povećala i stopa neformalne zaposlenosti, dakle i dalje imamo izvestan broj onih koji rade u sivoj zoni, jer tu dominiraju sezonski poslovi. Dakle, u tih 174 hiljade onih koji su se zaposlili, ne ulaze i oni koji su skinuti sa evidencije nezaposlenih iz nekih drugih razloga“, kaže Martinović.

Komentarišući kritike da je mali broj nezaposlenih kojima je Nacionalna služba za zapošljavanje pomogla u nalaženju posla, Martinović navodi da je od 174 hiljade zaposlenih u prvih osam meseci 2016. godine, 45 hiljada našlo posao zahvaljujći direktnim posredovanjem između poslodavaca i NSZ.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.