Srbija Svet

26.09.2023. 12:31

Autor: Nevena Petaković

Ekonomsko uključivanje LGBTI osoba bi povećalo BDP Srbije i Severne Makedonije

Dinari Foto: Paola Felix Meza

Srbija Svet

26.09.2023. 12:31

Ekonomsko uključivanje LGBTI osoba u Severenoj Makedoniji i Srbiji bi donelo dodatnih 64, odnosno 293 miliona američkih dolara privredama te dve zemlje. 

Godišnji bruto domaći proizvod (BDP) Severne Makedonije i Srbije povećao bi se u proseku za 0,6 odsto ukoliko bi se smanjile prepreke za ulazak na tržište rada za LGBTI osobe koje se suočavaju sa diskriminacijom zbog svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja i polnih karakteristika, pokazali su izveštaji Svetske banke.

Prema procenama Svetske banke, ekonomsko uključivanje LGBTI osoba bi dodalo oko 360 miliona američkih dolara na kombinovani godišnji BDP u dvema zemljama Zapadnog Balkana.

„Politike usmerene na jačanje društvenog uključivanja lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih (LGBTI) osoba mogle bi da pomognu u izgradnji pravednijih i ravnopravnijih društava i da budu od koristi privredama Severne Makedonije i Srbije“.

Novi izveštaji Svetske banke istuču da su i Severna Makedonija i Srbija uvele važne reforme koje štite prava LGBTI osoba.

„Međutim, LGBTI osobe se i dalje suočavaju sa diskriminacijom i isključivanjem, pri čemu je i dalje veća verovatnoća da će LGBTI osobe u Srbiji biti u ekonomski nepovoljnijem položaju od opšte populacije, a jedna od sedam LGBTI osoba u Severnoj Makedoniji i dalje se suočava sa diskriminacijom na radnom mestu u smislu zapošljavanja, otpuštanja i profesionalnog napredovanja“, navodi se u sapštenju Svetske banke.

Кlifton Кortez, globalni savetnik Svetske banke za seksualnu orijentaciju i rodni identitet, rekao je da izveštaji ukazuju da smanjenje stigme i diskriminatornih iskustava među LGBTI osobama može imati značajan pozitivan uticaj na ekonomiju.

„To bi zahtevalo sprovođenje postojeće pravne zaštite od diskriminacije i dalje jačanje pravne zaštite za LGBTI osobe u oblastima kao što su obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvo“, rekao je Kortez.

Izveštaji napominju da jačanje uključivanja LGBTI osoba zahteva sprovođenje ključnih reformi dogovorenih kao deo procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

„Pored toga, efikasnija primena postojećih zakona mogla bi bolje zaštititi prava LGBTI osoba na tržištu rada u cilju privlačenja i zadržavanja najvećih talenata na inkluzivan način“,  navodi se.

Svetska banka: Potrebna hitna reforma sektora grejanja

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.