Srbija

28.09.2016. 16:36

Blic

Autor: Nova Ekonomija

Od 2018. će se preko mobilnog produžavati registracija, dobijati dozvole, prijavljivati deca

Srbija

28.09.2016. 16:36

Putem mobilnog telefona moći ćemo da prijavimo i odjavimo prebivalište, produžimo registraciju, platimo porez, pa čak i pribavimo građevinsku dozvolu. Zvuči kao SF film, ali, kako tvrde u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, sve će to biti moguće i u Srbiji, putem projekta mGovernment, ali ne pre 2018. godine.

Sledeće godine očekuje nas gotovo potpuna digitalizacija javne uprave, što znači da će građani gotovo sve poslove koje sada rade na šalterima raznih državnih službi, moći da završavaju iz fotelje, od kuće, samo preko računara.

Uvođenje mGovernmenta znači će da će građani preko mobilnog telefona moći da komuniciraju sa državnim organima bilo kada i bilo gde, jer danas više od 92% građana poseduje barem jedan uređaj ovog tipa.

Građani će preko svog mobilnog telefona moći da prijave i odjave prebivalište, prijave rođenja deteta, zamene stare za novu saobraćajnu dozvolu, produže registraciju, plate porez, pribave građevinsku dozvolu…

„Naš plan je da građani preko posebno prilagođenih mobilnih aplikacija, nalik na aplikacije za mBanking, mogu da se registruju ili prijave, i koriste svoj nalog na nacionalnom Portalu eUprava, tako da sve poslove prema državi završavaju lako i brzo. Za to je potrebno napraviti nekoliko ključnih tehnoloških rešenja za dokazivanje identiteta građana, jer neće postojati mogućnost elektronskog potpisa. U drugim zemljama već postoje mobilna rešenja za potvrdu identiteta, i mi ćemo ih primeniti i kod nas, tako da se sigurnost podataka i korišćenja mGovernemnta ne dovode u pitanje“, kaže Dušan Stojanović, direktora Direkcije za elektronsku upravu u Ministarstvu državne uprave.

Uvođenje mGovermenta donelo bi, prema njegovim rečima, višestruke uštede – građanima, biznis sektoru, i najviše samoj državi. Građani i preduzetnici bi mogli da uštede ne samo vreme, već i novac koji izdvaju na različite provizije i takse.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.