Srbija

18.10.2023. 09:20

Vlada Srbije

Autor: Katarina Pantelić

Dodatnih 38 miliona dinara za razvoj lokalnih samouprava u Srbiji

Dinari Foto: Paola Felix Meza

Srbija

18.10.2023. 09:20

Pored dosadašnjih 325 miliona dinara za razvojne projekte u lokalnim samoupravama u Srbiji, rebalansom budžeta je obezbeđeno dodatnih 38 miliona dinara, rekao je ministar bez pšortfelja Srbije zadužen za regionalni razvoj Edin Đerlek.

On je danas dodelio 21 ugovor predstavnicima lokalnih samouprava u okviru Programa podsticanja regionalnog rasta koji se tiču sufinansiranja strateških i razvojnih dokumenata.

Đerlek je dodao da je do sada dostignut broj od 80 realizovanih projekata, navodi se u saopštenju Vlade.

„Reč je o razvojnim projektima pre svega u oblasti komunalne infrastrukture. Završena je izgradnja kanalizacionih i vodovodnih mreža, pri čemu su mnoga domaćinstva dobila vodu“, ukazao je on.

Dodao je i da je završena i izgradnja seoskih puteva, čime su mnoga sela povezana sa gradskim sredinama, kao i da je ulagano i u industrijske i poslovne zone.

Prema njegovim rečima, budući da regionalni razvoj ima i socijalnu dimenziju, lokalne samuprave su dobijena sredstva opredelile i za ulaganja u socijalnu infrastrukturu, kao što su kulturni centri i igrališta za decu.

Đerlek je rekao da je jedna od osnovnih mera i ulaganja bila i ulaganje u preduzetništvo osoba sa invaliditetom, žena i mladih.

„Krajem ovog i početkom sledećeg meseca, dajemo novih 80 grantova bespovratnih finansijskih sredstava našim preduzetnicima u iznosu od 250.000 dinara, što će biti doprinos i zamajac u njihovom poslovanju“, najavio je Đerlek.

Ministar je najavio novu metodologiju i novu listu razvijenosti i kazao da je na osnovu deset indikatora metodologije smanjen broj netazvijenih opština.

Program podsticanja regionalnog rasta u Srbiji usvojen je u aprilu ove godine, a opredeljena su sredstva u iznosu od 325,1 milion dinara.

Škola zadrugarstva osnovana u Baču

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.