Svet

22.11.2023. 12:45

Nova ekonomija

Autor: Mateja Agatonovic

OpenAI obrt: Altman se vraća, upravni odbor odlazi

Nakon dramatičnog otkaza i prelaska u Microsoft, Sam Altman se vraća na čelo OpenAI sa "novom vizijom i strategijom"

Svet

22.11.2023. 12:45

Suosnivač istraživačke organizacije OpenAI, predvodnika u razvoju veštačke inteligencije, vraća se na poziciju izvršnog direktora svega nekoliko dana nakon što je otpušten. Neočekivani otkaz prethodno je izazvao buru kako unutar OpenAI, tako i u širem visokotehnološkom sektoru.

Podsećamo, krtajem prošle ndelje je upravni odbor neprofitne organizacije zaključio da Altman „nije bio konstantno iskren u svojim komunikacijama“​

Ovo otpuštanje istog dana dovelo je do ostavke Grega Brokmana, drugog suosnivača i predsednika OpenAI, kao i do ostavki tri visokorangirana istraživača​​.

Prelazak u Microsoft

Nakon svog otkaza, Altman je prihvatio poziciju u Microsoftu, gde je trebalo da vodi novi tim fokusiran na napredna istraživanja u oblasti veštačke inteligencije.

Pored Altmana, u Microsoft su prešli i Brocman, ali i više  zaposlenih u OpenAI​​.

Satja Nadela, izvršni direktor i predsednik Microsofta, izrazio je zadovoljstvo ovim razvojem događaja, ističući da se Microsoft „raduje brzom obezbeđivanju resursa potrebnih za uspeh ovog tima“​​.

Povratak u OpenAI

Povratak Altmana na rukovodeću poziciju je kulminacija intenzivnih petodnevnih diskusija i debata koje su usledile nakon njegovog iznenadnog otkaza​​, a jedna od posledica je i „reorganizacija“ (bolje rečeno, čišćenje) upravnog odbora od svih onih koji su glasali za njegovo otpuštanje.

Bret Tejlor, bivši ko-direktor tehnološkog giganta Salesforce imenovan je za novog predsednika odbora, a u njega su imenovani i Lari Samers, bivši ministar finansija Sjedinjenih Američkih Država, kao i Adam D’Anđelo​​, internet preduzetnik i pokretač pšortala Quora.

Akteri u prevratu, uključujući i samog Altmana, nisu razjasnili šta je bila tačka sporenja, niti koji sled događaja je doveo d onjegovog otpuštanja. Razlozi povratka se mogu lakše zaključiti – postojala je pretnja da se organizacija raspadne zbog odluke uzpravnog odbora.

Povratak Sema Altmana u OpenAI takođe naglašava njegovu ključnu ulogu u razvoju kompanije i njenom uticaju u sektoru AI tehnologija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.