Svet

04.12.2023. 16:38

Autor: Katarina Pantelić

Projekcija: Fed će smanjivati kamatne stope brže nego što se očekivalo

Papirne novčanice dolara. Foto: Flickr

Svet

04.12.2023. 16:38

Investitori i analitičari su sve sigurniji da će američka centralna banka (The Federal Reserve System – Fed) ući u postupak smanjenja kamatnih stopa relativno brzo, već u narednoj godini.

U naredne dve nedelje, zvaničnici Fed-a će morati da odluče da li će prihvatiti mogućnost kratkoročnog smanjenja kamatnih stopa, ili će nastaviti da se bore protiv projekcija i očekivanja (o skorom padu kamata), koji polako postaju konsenzus, navodi Axios.

U poslednjim formalnim projekcijama objavljenim u septembru, konsenzus je podrazumevao samo jedno smanjenje stope u 2024.godine, i to verovatno pred kraj godine.

Jedan od članova borda direktora Fed-a Kristofer Voler prošle nedlje je izjavio da „standardna monetarna pravila“ sugerišu da bi, ako inflacija nastavi da opada još nekoliko meseci, „moglo da se počne sa snižavanjem referentne stope“.

Prinos na desetogodišnje američke obveznice je ubrzo po Volerovoj izjavi pala na 4,27 odsto, sa pet procenata koliko je iznosila prošlog meseca.

Drugim rečima, ako se inflacija vrati na dva odsto, Fed bi morao da popusti kako bi izbegao dalje gušenje ekonomske aktivnosti, smatraju analitičari.

Istovremeno, novembar je po svemu sudeći bio najbolji mesec prinosa na obveznice još od 1985. godine, piše Fajnenšel tajms.

„Mislim da postoji rizik od ‘tvrdog’ sletanja ako Fed ne počne da snižava stope uskoro“, rekao je milijarder i Bil Ekman u intervjuu sa magnatom privatnog kapitala Dejvidom Rubenštajnom.

Eplov partner za čipove ulaže 1,54 milijarde dolara u Indiju

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.