Svet

12.12.2023. 10:37

Autor: Mateja Agatonovic

Epic Games dobio sudsku bitku, porota rekla da je Google Play monopol

Google izgubio bitku u antitrust tužbi

Svet

12.12.2023. 10:37

Google je izgubio antitrust tužbu protiv Epic Games-a, a nadležna američka porota je presudila da je prodavnica aplikacija Google Play predstavlja monopol, javili su svetski mediji. Ovaj slučaj može otvoriti novo poglavlje u regulaciji velikih tehnoloških kompanija i njihove kontrole nad distribucijom aplikacija.

Porota je, analizirajući niz ključnih pitanja, utvrdila da Google ima monopol na tržištu distribucije aplikacija na Android uređajima, te da je njegovo poslovanje u suprotnosti sa zakonima o konkurenciji.

U presudi se ističe i Google-ov pokušaj da spreči druge kompanije u stvaranju sopstvenih prodavnica aplikacija kroz posebne dogovore.

Očekuje se da će sudija u januaru doneti odluku o tome kako će Google morati da prilagodi svoje poslovanje kako bi se uskladio sa zakonom, što bi moglo imati dalekosežne posledice na način na koji tehnološke kompanije vode svoje prodavnice aplikacija.

Ova presuda predstavlja veliki uspeh za Epic Games, koji se godinama bori protiv dominantnih pozicija Apple-a i Google-a na tržištu aplikacija.

Epic Games je „bacio rukavicu u lice“ dvojici tehnoloških giganata 2020. godine, kada je omogućio korisnicima svoje igre Fortnite da direktno sadržaje plaćaju njima (bez posredovanja dve najveće prodavnice aplikacija), zbog čega su i Apple i Google uklone igru sa svojih platformi. Usledele su i tužbe.

Iako je ranije ove godine sud presudio u korist Apple-a u sličnom slučaju, ova presuda protiv Google-a postavlja novi presedan. Sudski proces je uključivao iskaze brojnih Google-ovih izvršnih direktora, ekonomista i svedoka iz drugih kompanija, uz uvid u interne mejlove koji su igrali ključnu ulogu u donošenju odluke, piše The Washington Post.

Google je branio svoju poziciju tvrdnjom da je Google Play prodavnica deo njihove konkurencije s Apple-om, dok je pravni tim Epic Games-a argumentovao da Google ima monopol na tržištu Android aplikacija.

„Planiramo da osporimo presudu… Android i Google Play nude više izbora i otvorenosti nego bilo koja druga glavna mobilna platforma“, izjavio je Vilson Vajt, potpredsednik Google-a za javnu upravu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.