Svet

18.12.2023. 10:00

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Tesla ponovo preti tužbom preprodavcima Cybertruck-a

Wikimeda/u/Kruzat

Svet

18.12.2023. 10:00

Kompanija Tesla je ponovo uvela klauzulu u ugovore koja kupcima svog elektro-kamioneta Cybertrucka preti tužbom ukoliko pokušaju da preprodaju svoje vozilo tokom prve godine od kupovine.

Ta klauzula, koja se odnosi isključivo na model Cybertruck, izazvala je kontroverze kada se prvi put pojavila, da bi potom bila uklonjena zbog pritiska javnosti.

Međutim, nedavno je ponovo uvedena, posebno u ugovore za ograničeno izdanje „Foundation Series“, piše Ars Technica.

Prema klauzuli, vlasnici Cybertrucka su obavezni da pre bilo kakvog pokušaja preprodaje vozila ponude Tesla kompaniji da ga otkupi po smanjenoj ceni.

Ukoliko Tesla odbije ponudu, vlasnik može da proda vozilo samo uz pisani pristanak kompanije. U suprotnom, Tesla može tražiti odštetu u iznosu od 50.000 dolara ili veću, u zavisnosti od vrednosti vozila.

Uslovljavanje dolazi u trenutku kada se postavlja pitanje da li će Cybertruck uopšte biti dostupan na evropskom tržištu.

Razlog za to leži u strožim evropskim standardima za bezbednost pešaka, koji su u neskladu sa dizajnom Cybertrucka.

Jedan od glavnih dizajnera Tesle izjavio je u intervjuu za TopGear Netherlands da bi nefleksibilna spoljašnjost od nerđajućeg čelika mogla da bude prepreka za prodaju ovog modela u Evropi.

Dok se očekuje da će verzije Cybertrucka koje koštaju 68.890 i 96.390 dolara biti dostupne 2024. godine, a verzija od 49.890 dolara 2025. godine, ostaje neizvesno da li će Cybertruck naći svoje mesto na evropskim putevima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.