Srbija

27.12.2023. 09:50

Klima 101

Autor: Čedomir Savković

Energetska tranzicija će Srbiju do 2030. koštati oko 27 milijardi dolara

Foto: Pixabay

Foto, vetroturbina, ilustracija

Srbija

27.12.2023. 09:50

Energetska tranzicija će Srbiju do 2030. koštati oko 27 milijardi dolara. Ipak, Srbija cenu oslanjanja na fosilna goriva već plaća iz dana u dan, iz godine u godinu, smatra Ivana Ostojić sa Instituta društvenih nauka.

Prema procenama iznesenim u Integrisanom nacioalnom energetskom i klimatskom planu (INEKP), u Srbiji je u te svrhe potrebno izdvojiti 27,4 milijarde evra do 2030. godine, pri čemu bi ulaganja javnog sektora iznosila oko deset  milijardi evra, piše Ostojić za portal Klima 101.

U pitanju su investicione potrebe kako bi se obezbedilo pet ključnih ciljeva tranzicije: dekarbonizacija, energetska efikasnost, energetska sigurnost, integrisano i funkcionalno energetsko tržište kao i finansiranje inovacija i istraživanja koja podstiču razvoj čistih energetskih tehnologija.

Prema podacima MMF-a, reformisanje cena fosilnih goriva takođe bi donelo značajne prihode, vredne oko 3,6% svetskog BDP-a. Prema procenama MMF-a, u zemljama u razvoju (u koje spada i Srbija) prihodi nastali usled reformisanja cene fosilnih goriva premašuju procenjene dodatne troškove neophodne za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Nesporno je da energetska tranzicija zahteva ulaganje značajnih finansijskih sredstava.

Međutim, ni alternativa nije besplatna”, takozvani status kvo u kojem se nastavlja sa upotrebom fosilnih goriva ima ogromnu cenu, koja će u narednim decenijama biti sve veća.

SMANJITI SUBVENCIJE ZA FOSILNA GORIVA

Prema istraživanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u 2020. godini ukupne subvencije za fosilna goriva na globalnom nivou iznosile su čak 5.900 milijardi dolara. Jednostavna kalkulacija ukazuje na iznos od preko 16 milijardi dolara svakog dana.

Prema istraživanju MMF-a potpuno reformisanje cena fosilnih goriva uklanjanjem subvencija i uvođenjem poreza na ugljenik smanjilo bi globalnu emisiju ugljen-dioksida za 43% ispod nivoa uobičajenog poslovanja u 2030. godini, što je u skladu sa održavanjem globalnog zagrevanja na dobrom nivou, odnosno ograničenje daljeg rasta prosečnih temperatura na nivo ispod 2°C.

Naime, samo 8% ovog iznosa čine subvencije kako to kolokvijalno razumemo, u vidu državnih izdataka za fosilna goriva (oko 470 milijardi dolara).

Preostalih 92% čine pre svega štete po ljudsko zdravlje i životnu sredinu koje uzrokuje sagorevanje fosilnih goriva. Ugalj i nafta, kao najveći zagađivači, kroz ove indirektne cene koštaju svetsku ekonomiju po 3% BDP-a (bruto domaćeg proizvoda) svake godine.

Prebacivanje subvencija sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije dovelo bi do smanjenja njihove upotrebe i takođe doprinelo održivom ekonomskom rastu, otvaranju radnih mesta, boljem javnom zdravlju i većoj jednakosti, posebno za najsiromašnije i najugroženije zemlje širom sveta.

Prema studiji MMF-a, najveću cenu plaćamo kroz zagađenje vazduha, a zatim slede i posledice klimatskih promena kao dve dominantne pojave.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.