Srbija

07.12.2016. 12:22

Beobuild

Autor: Nova Ekonomija

Izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta počinje sredinom 2017.

Srbija

07.12.2016. 12:22

Izgradnja prve deonice brze pruge Beograd – Budimpešta, do Stare Pazove počeće sredinom naredne godine.

Rekonstrukcija kraka koridora 10 ka Budimpešti podrazumeva formiranje savremene dvokolosečne pruge „visokih performansi“ za mešoviti (putnički i teretni) saobraćaj i brzinu do 200 kilometara na sat.

Saobraćajni institut CIP završio je idejni projekat za deonicu Beograd-Stara Pazova, a mi vam predstavljamo neke od njegovih karakteristika, piše Beobuild. 

Najveći deo deonice Prokop-Stara Pazova pripada beogradskom železničkom čvoru do Batajnice i predstavlja zajednički pravac za oba severna kraka koridora 10, ka Šidu i ka mađarskoj granici. 

Izdvajanje teretnog saobraćaja vrši se preko obilazne teretne pruge kod Batajnice, dok se kod Stare Pazove nalazi račvanje dve dvokolosečne pruge visokog ranga Beograd-Zagreb i Beograd-Budimpešta. 

Rekonstrukcija pruge za velike brzine podrazumeva brojne intervencije na trasi pruge, stanicama, ukrštanjima pruge sa drumskim saobraćajnicama, objektima na pruzi(mostovi, podvožnjaci, nadvožnjaci, kao i modernizaciju opreme i uređaja na pruzi. Reč je o skupom i obimnom tehnološkom skoku prvi put primenjenom u ovom delu Evrope. 

Srce novog sistema brze pruge i svakako jedna od najskupljih stavki kod ovakvih projekata, jeste njegov sistem signalizacije i prateće telekomunikacione opreme. Zadatak ovih savremenih informacionih sistema je da povežu signalizaciju i omoguće pravovrenemo reagovanje i prenos svih linijskih signala pravo u kabinu vozača, pošto je pri velikim brzinama praktično nemoguće vizuelno pratiti klasične znakove i signale. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.