Svet

18.01.2024. 09:39

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Bosch otklonio ranjivost svojih pametnih termostata

Bitdefender otkrio kritičnu grešku u Bosch termostatima, ali je ažuriranje softvera zaštitilo korisnike od hakerskih napada.

FLICKR

Svet

18.01.2024. 09:39

Nemački tehnološki gigant Bosch nedavno je reagovao na ozbiljnu ranjivost u svojim pametnim termostatima, koja je mogla da omogući hakerima da kontrolišu uređaje i pristupe mrežama korisnika.

Taj problem, identifikovan od strane stručnjaka za bezbednost u Bitdefenderu, istakao je značaj sigurnosti u sve povezanijem svetu Internet of Things (IoT) uređaja.

U avgustu 2023. godine, tim istraživača iz kompanije Bitdefender je otkrio značajnu ranjivost u Bosch BCC100 pametnim termostatima.

Ranjivost, označena kao CVE-2023-49722, omogućavala je napadaču unutar iste mreže da zameni originalni firmware uređaja lažnim, potencijalno narušavajući funkcionalnost termostata i izlažući korisnike riziku od daljih hakerskih napada.

Bitdefender je o ovom problemu obavestio Bosch 29. avgusta, a kompanija je potvrdila da je ranjivost uticala isključivo na Bosch Home Comfort seriju termostata.

CVSS (Common Vulnerability Scoring System) ocena ozbiljnosti ove greške iznosila je 8,3, što ukazuje na visok nivo rizika.

Ubrzo nakon toga, 12. oktobra, Bosch je objavio ažuriranje softvera za sve pogođene uređaje, obezbeđujući korisnicima neophodnu zaštitu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.