Svet

31.01.2024. 13:58

Financial Times

Autor: Čedomir Savković

Kina planira da iskoristi pad cene litijuma

Foto: Pixabay

Svet

31.01.2024. 13:58

Analitičari predviđaju da će Kina iskoristiti pad cene litijuma kako bi proširila svoj udeo na globalnom tržištu tog metala, koji se koristi za proizvodnju električnih baterija.

Kineski proizvođač Ganfeng Lithium pristao je prošle nedelje da skoro udvostruči kupovinu koncentrata spodumena (minerala iz kojeg može da se dobije litijum) u naredne tri godine iz regiona Pilbara u Australiji, preneo je Fajnenšl Tajms.

Nove „afričke operacije“ koje vode kineske kompanije su takođe neprofitabilne, ali se preduzimaju manje korektivne mere, prema CRU Group i Fastmarkets.

Opširnije o Projektu Jadar i ostalim projektima eksploatacije litijuma u Srbiji NA SLEDEĆEM LINKU.

Ove kompanije su, kako se dodaje, takođe neprofitabilne, ali se preduzimaju manje korektivne mere, prema podacima kompanije CRU Group i Fastmarkets.

„Kina će pad cena videti kao priliku da uloži više potraživanja na tržištu. Ako pogledate ogromna povećanja cena litijuma 2021. i 2022. godine, Kina je uspela da reaguje veoma brzo“, smatra Vilijam Adams iz kompanije Fastmarkets.

Martin Džekson, iz kompanije CRU Group, rekao je da je iznenađujuće što mnogi veliki zapadni proizvođači smanjuju potrošnju jer vode neke od najjeftinijih operacija prerade u industriji proizvodnje litijuma.

Međutim, on je dodao da su neki potencijalni proizvođači imali „nerealna“ očekivanja budućih cena litijuma.

Kompanija Lake Resources, koji planira da razvije nalazište Kači u Argentini, koristio je dugoročnu cenu litijuma od 31.000 dolara po toni.

I dok se tržište bori sa niskim cenama, analitičari ističu da litijum ostaje nezrelo i novo tržište, sklono periodima nestabilnosti, dodaju analitičari.

Ko su najveći proizvođači litijuma na svetu?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.