Srbija

27.02.2024. 09:13

UNS

Autor: Katarina Pantelić

Od naredne godine izdavačima medija trebaće još četiri dokumenta

Papiri, dokumentacija, preduzeća Izvor: Pixabay

Papiri, dokumentacija, preduzeća

Srbija

27.02.2024. 09:13

Od naredne godine izdavači medija biće u obavezi da Registru medija koji se vodi u Agenciji za privredne registre (APR) dostave još četiri nova dokumenta koja se odnose na rodnu ravnopravnost, zaštitu uređivačke politike, zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i obezbeđivanje sigurnog radnog okruženja, piše UNS.

Dostavljanje novih dokumenata je predvideo Zakon o javnom informisanju i medijima (ZJIM).

Za razliku od starog Zakona, od 1. januara 2025. godine izdavači medija biće u obavezi da registratoru dostave: dokument kojim su predviđene interne mere i procedure za postizanje rodne ravnopravnosti, dokument kojim su predviđene mere i procedure za zaštitu uređivačke politike, dokument kojim su predviđene mere i procedure za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i dokument kojim su predviđene mere i procedure za obezbeđivanje sigurnog radnog okruženja za novinare i medijske radnike.

Na pitanje UNS-a kako bi trebalo da ovi dokumetni izgledaju, kao i koja će biti procedura za registrovanje navedenih podataka i dokumenata, iz APR-a su odgovorili da još uvek ne mogu sa sigurnošću da kažu u kojoj formi će se ovi dokumenti dostavljati, ali da će Agencija uputstva objaviti blagovremeno, a sva dokumenta „početi da registruje i objavljuje od 1. januara 2025. godine“.

Za nedostavljanje ovih dokumenata Zakon nije predvideo kaznene odredbe.

APR: Mediji imaju rok do 4. februara da registruju podatke

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.