Vesti iz sveta

29.07.2013. 09:43

Seebiz

Autor: Nova Ekonomija

BiH proširuje listu hrvatskih proizvoda kojima je zabranjen uvoz

Zabrana uvoza mlečnih, konditorskih i drugih proizvoda trebalo bi da ostane na snazi dok se ne ispune standardi EU kakvi se traže od BiH kad izvozi u Hrvatsku.
Nakon što je prošle sedmice BiH zabranila uvoz mesa iz Hrvatske, popis je proširen, te se zabranjuje i uvoz keksa, konzervi i ribe, prenosi HRT, piše sajt Seebiz.net.
Takvu odluku smatraju logičnim sledom okolnosti nakon ulaska Hrvatske u EU. 
Prema najnovijoj odluci, BiH nece uvoziti, medu ostalima, PPK Valpovo, Koestlin, Sardina, Ravlic i 40-ak drugih proizvođača. 
Zabrana uvoza proizvoda mlečnih, konditorskih i drugih proizvoda trebalo bi da ostane na snazi dok se ne ispune standardi Evropske unije kakvi se traže od BiH kad izvozi u Hrvatsku. 
Podsetimo, BiH je prošle nedelje za 53 hrvatska preduzeća, koja se većim delom bave proizvodnjom i preradom mesa, zabranila uvoz u BiH dok se ne ispune EU standardi proizvodnje. 
Odluka o novom „uvoznom rezu” vlasti u BiH nastupila je nakon ulaska Hrvatske u EU i ocene da od hrvatskih firmi treba tražiti da ispune sve uslove koji pri izvozu važe u Uniji, baš onako kako se to traži od BiH kada izvozi u Hrvatsku. 
„Neprijatno smo iznenadeni odlukom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ako zadovoljava standarde tržišta BiH, verujte da svi proizvodi Republike Hrvatske zadovoljavaju barem minimalno uslove“ – reagovao je tada hrvatski ministar Tihomir Jakovina.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.