Svet

16.01.2017. 09:43

Radio Sarajevo

Autor: Nova Ekonomija

Student srušio višedecenijski mit o spanaću

Svet

16.01.2017. 09:43

Zahvaljujući upornosti jednog studenta srušena je poluistina u vezi sa spanaćem.

„U spanaću i ostalom zelenom povrću podgrevanjem se stvaraju materije koje bi mogle da budu kancerogene“. 

Tako je glasilo upozorenje Saveta Evropskog veća za informacije o hrani (EUFIC), a savet da izbegavamo podgrevanje te namirnice konačno je odbačen nakon velikih zalaganja jednog studenta iz Hongkonga. 

EUFIC je svojevremeno upozoravao da prilikom podgrevanja spanaća i drugog tamnozelenog lisnatog povrća nastaju nitrozamini, potencijalne kancerogene materije i uzrok takozvanog sindroma plave bebe, do kog dolazi zbog nedostatka kiseonika u krvi. 

Nakon što je britanski Independent pisao o savetu EUFIC, članak je dospeo do medija u Hongkongu, a jedan student zabrinuo se zbog toga što je njegova majka iznenada prestala da podgreva jela od povrća u strahu da zbog njih oboli od raka. 

„Rekao sam joj da ne treba da obraća pažnju na takve članke. Do raka debelog creva dolazi upravo zato što ljudi ne jedu povrće”, napisao je on u mejlu upućenom Independentu. 

„Nije mi verovala, kao ni ostali članovi porodice. Mislio sam da mnogi ljudi možda menjaju svoje navike zbog tog članka, zbog čega može da dođe do problema”. 

Albert je zatim podneo „niz pritužbi“ protiv hongkonškog lista, ali su oni odgovornost prebacili na Independent. 

Ne dozvolivši da ga to omete u postizanju cilja, student se nakon toga obratio britanskom listu, rekavši da je „šokiran” njihovim pisanjem i odbacivši sve dokaze protiv podgrevanja spanaća kao „glupost”. 

Independent ga je zatim uputio na sajt EUFIC. 

Većina ljudi bi u tom trenutku odustala, ali ne i Albert. On je Evropskom veću poslao detaljnu argumentaciju, zajedno sa tabelarnim prikazom. 

Iz EUFIC-a su mu odgovorili da su uklonili tu preporuku i da „cene njegovo vreme i komentare koje će uzimati u obzir prilikom pisanja drugih članaka i preporuka na tu temu”. 

EUFIC priznaje da je na Albertovo insistiranje uklonio zastareo članak i objavljuje da „uz adekvatno skladištenje i prethodno hlađenje, podgrevanje spanaća nije opasno”. 

Prenosimo vam jedan odlomak iz pisma mladog Kineza koje je promenilo stav Evropskog veća za informacije o hrani: 

„U prisustvu pojedinih enzima i bakterija, nitrati u hrani mogu da budu pretvoreni u nitrite. Nitriti reaguju sa aminokiselinama i formiraju nitrozamin u određenim okolnostima, poput kiselog okruženja i visoke temperature. Tačno je da do takve reakcije teoretski može da dođe podgrevanjem spanaća. Međutim, vaš članak generalizuje ovu pojavu i zaključuje da čitaoci treba da reaguju proaktivno. 

Da li možete da objavite izvor istraživačkih radova koji su testirali nivo nitrita/nitrozamina u ostacima hrane koji su proveli 24 sata u frižideru? 

Moj glavni argument je da pravi eksperimenti nisu ni izvedeni i da nema dovoljno dokaza da se ljudima preporučuje promena načina života. Mnogi ljudi su podgrevali ručkove na poslu. Treba da znate da se toksikologija ne bavi samo prisustvom ‘štetnih’ supstanci, nego i dozama! 

Slažem se da se nitrati mogu da se pretvore u nitrite u prisustvu određenih bakterija. Međutim, količina nitrita koja je prisutna u vreme varenja je ono na šta treba obratiti pažnju, a ne samo njihovo prisustvo u hrani“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.