
Netflix kupio Warner Bros
Kompanija Netflix objavila je da je postigla dogovor o kupovini Warner Bros Discovery (WBD), a kupovina uključuje i filmske i televizijske studije.Transakcija gotovinom i akcijama procenjena je na 27,75 ...
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Kompanija Netflix objavila je da je postigla dogovor o kupovini Warner Bros Discovery (WBD), a kupovina uključuje i filmske i televizijske studije.Transakcija gotovinom i akcijama procenjena je na 27,75 ...

Savet Evropske unije (EU) i Evropski parlament postigli su dogovor o pravilima za postepeno ukidanje uvoza ruskog gasa za energetsku bezbednost i nezavisnost Evrope, saopštila je danas EU.Predsedavanje E...

Mađarska se neće saglasiti sa diktatom rukovodstva Evropske unije koje želi da potpuno zabrani isporuke nafte i gasa iz Rusije, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Si...

Evropska preduzeća koja posluju u Kini ozbiljno su pogođena kineskim kontrolama prodaje strancima i mnoge rade na tome da se oslobode zavisnosti od Kine i diverzifikuju lance snabdevanja, posebno kada je reč...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE
Proces proizvodnje proizvoda od mesa u SAD se bitno razlikuje od procesa proizvodnje kod nas. Razlike su ogromne :
– Sirovinska baza ( stoka za klanje ) je kod nas praktično nezagađena u odnosu na američku sirovinu.,
– Tehnološki procesi prerade su drugačiji ( mada ne toliko drastično ),
– Recepture proizvoda su drugačije
Da bi običnim čitaocima bilo jasnije meso stoke za klanje ( goveda, svinje … ) sadrži prirodno 17 do 25 % proteina ( u zavisnosti od regije ) Zakonodavac je definisao za viršlu 11% i od toga ne više od 2,2 % kolagena ( žile – fascije, koža ). Dakle u pitanju je meso III klase, što se u klanicama nazivaju opkrojci, ili delovi mesa koji ostaju kao mali komadi koji se ne mogu koristiti u tradicionalnoj prodaji sirovog – svežeg mesa. Kako tehnološki postupak zahteva obradu na sitno zrna u mašinama za sitnjenje ( kuteri ili sekaači ) to bilo kakav poremećaj recepture na štetu učešća procenta mesa u recepturi zahteva razne intervencije aditivima koji su kod nas mnogo skuplji od sirovog mesa, ( svi ovi aditivi su uvozni i ne proizvode se u Srbiji ).Dakle u klanicama niko nije lud da pravi gubitak na osnovnoj supstanci da bi falcifikovao proizvod. Na dalje svaki deo tehnolpškog procesa u proizvodnim pogonima prate Vetrinarski inspektori ( državni službenici ), pa bi u slučaju falsifikovanja to bile igre skrivalica, za koje nikomnema vremena. U odnosu na potrošnju proizvoda od mesa Srbija ima dovoljnu sirovinsku bazu, tako da joj nisu potrebni suptitienti za meso, koji bi se kasnije pokrivali raznoraznim aditivima. I konačno čovečiji organizam od mesa svari samo one sastojke koji se nalaze u intracelularnom ( međućelijslom ) prostoru – u koloidnosm stanju. Stoga su operacije sitnjenja pospesivač bogaćenja svarljivih materija razorenim ćelijama mesa, odnosno intra celularnim sastojcima. Procesi koji dovode do razaranja ćelijske membrane se u domaćinstvima poznate ( mlevenje, smrzavanje i sušenje ). Kako spadamo u red tehnološki malo zagađenih zemalja, domaći proizvodi od mesa su daleko nutritivno kvalitetniji i zdravstveno ispravniji, nego proizvodi na koje se odnose rezultati kancerogenosti i stavljanjaa na listu 1 prerađevina od mesa. zaključio bih i konstatacijom da je aflsifikovanje receptura “crvene robe “ tehnološki rizično, senzorno vrlo uočljivo i to ne radi ni jedan dobar proizvođač kod nass.