OpenAI će svoju veštačku inteligenciju obučavati Reddit-ovim podacima
Izvršni direktor OpenAI, ima 8,7 odsto udela u Redditu, što ga čini trećim najvećim pojedinačnim akcionarom.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Izvršni direktor OpenAI, ima 8,7 odsto udela u Redditu, što ga čini trećim najvećim pojedinačnim akcionarom.
U kripto svetu, veliki igrači često oblikuju tržište velikim investicijama i aktivnostima u dnevnom trgovanja. Njihov veliki ulazak na tržište može izazvati značajne promene u cenama kriptovaluta, često priv...
Koalicija za slobodu medija izrazila je solidarnost sa medijskim i civilnim sektorom u Republici Srpskoj i pozvala je Vladu RS da povuče Predlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organiz...
Veštačka inteligencija pogađa globalno tržište rada „kao cunami“, ocenila je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva, javlja Reuters. AI će verovatno uticati na 60 odsto svih...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE
Proces proizvodnje proizvoda od mesa u SAD se bitno razlikuje od procesa proizvodnje kod nas. Razlike su ogromne :
– Sirovinska baza ( stoka za klanje ) je kod nas praktično nezagađena u odnosu na američku sirovinu.,
– Tehnološki procesi prerade su drugačiji ( mada ne toliko drastično ),
– Recepture proizvoda su drugačije
Da bi običnim čitaocima bilo jasnije meso stoke za klanje ( goveda, svinje … ) sadrži prirodno 17 do 25 % proteina ( u zavisnosti od regije ) Zakonodavac je definisao za viršlu 11% i od toga ne više od 2,2 % kolagena ( žile – fascije, koža ). Dakle u pitanju je meso III klase, što se u klanicama nazivaju opkrojci, ili delovi mesa koji ostaju kao mali komadi koji se ne mogu koristiti u tradicionalnoj prodaji sirovog – svežeg mesa. Kako tehnološki postupak zahteva obradu na sitno zrna u mašinama za sitnjenje ( kuteri ili sekaači ) to bilo kakav poremećaj recepture na štetu učešća procenta mesa u recepturi zahteva razne intervencije aditivima koji su kod nas mnogo skuplji od sirovog mesa, ( svi ovi aditivi su uvozni i ne proizvode se u Srbiji ).Dakle u klanicama niko nije lud da pravi gubitak na osnovnoj supstanci da bi falcifikovao proizvod. Na dalje svaki deo tehnolpškog procesa u proizvodnim pogonima prate Vetrinarski inspektori ( državni službenici ), pa bi u slučaju falsifikovanja to bile igre skrivalica, za koje nikomnema vremena. U odnosu na potrošnju proizvoda od mesa Srbija ima dovoljnu sirovinsku bazu, tako da joj nisu potrebni suptitienti za meso, koji bi se kasnije pokrivali raznoraznim aditivima. I konačno čovečiji organizam od mesa svari samo one sastojke koji se nalaze u intracelularnom ( međućelijslom ) prostoru – u koloidnosm stanju. Stoga su operacije sitnjenja pospesivač bogaćenja svarljivih materija razorenim ćelijama mesa, odnosno intra celularnim sastojcima. Procesi koji dovode do razaranja ćelijske membrane se u domaćinstvima poznate ( mlevenje, smrzavanje i sušenje ). Kako spadamo u red tehnološki malo zagađenih zemalja, domaći proizvodi od mesa su daleko nutritivno kvalitetniji i zdravstveno ispravniji, nego proizvodi na koje se odnose rezultati kancerogenosti i stavljanjaa na listu 1 prerađevina od mesa. zaključio bih i konstatacijom da je aflsifikovanje receptura “crvene robe “ tehnološki rizično, senzorno vrlo uočljivo i to ne radi ni jedan dobar proizvođač kod nass.