Svet

03.02.2017. 11:12

B92

Autor: Nova Ekonomija

Muškarac napao vojnika nožem uzvikujući ‘Alahu akbar’ ispred Luvra u Parizu

Svet

03.02.2017. 11:12

Francuski vojnik je otvorio vatru nakon što je napadnut nožem u centru Pariza, kod čuvenog muzeja Luvr, javlja agencija AFP.

Kako prenosi Rojters, vojnik je pucao na čoveka koji je „pokušao da uđe u muzej noseći torbe i mačetu“, a AFP javlja da je čovek tokom napada vikao „Alahu akbar“.

Francuski mediji navode da je napadač pogođen u noge, da je vojnik lakše povređen, kao i da su deo Luvra i tržni centar Karusel evakuisani i opkoljeni jakim bezbednosnim snagama.

Policijski izvori kažu da je napadač nosio dva ranca čiji je sadržaj ispitan i ustanovljeno je da u njima nije bilo eksploziva. Kontradiverzione ekipe pregledaju i okolinu Luvra. 

Napad se dogodio oko 10 časova, a policija je pola sata kasnije objavila da je „situacija bezbedna“. 

Zasad nije jasno gde je tačno došlo do napada, da li je do pucnjave došlo u galeriji ili na nekom od ulaza u kompleksu Kursel d Luvr, jer lokalni mediji objavljuju oprečne informacije. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova je odmah objavilo uzbunu i ocenilo ovaj incident kao „ozbiljan slučaj ugrožavanja javne bezbednosti“. 

Turisti koji su se zatekli u Luvru su pred evakuaciju dobili naređenje da se okupe u hodnicima i sednu na pod dok opasnost ne prođe, a sva vrata u muzeju su se zaključala. 

Jedan od svedoka, koji je na svom Tviter nalogu VoiceBOxx objavio snimak ispred čuvene piramide, kaže da su se odjednom začule sirene za uzbunu, posle čega iz ulice izletele barikade, a više naoružanih čuvara je potrčalo ka ulazu u sam muzej. 

U Parizu je od novembra 2015. i serije terorističkih napada podignut nivo bezbednosti, a povređeni vojnik je deo programa „Sentinel“ u kom su se i oružane snage Francuske pridružile obezbeđivanju gradova u zemlji. 

Uključujući napad na redakciju Šarli Ebdo u januaru 2015. u terorističkim napadima u Francuskoj je u poslednje dve godine ubijeno više od 150 ljudi, dok je u napadu u Nici kamionom ubijeno 86 ljudi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.