Srbija

06.02.2017. 10:15

N1

Autor: Nova Ekonomija

Domaći investitori kupuju strane banke u Srbiji

Srbija

06.02.2017. 10:15

Domaći investitori kupuju strane banke. Dve su već prešle u ruke srpskih biznismena, a u toku su pregovori o još nekim prodajama u tom sektoru. Ukrupnjavanje je očekivan proces, kažu stručnjaci, jer banke imaju visok nivo probelamtičnih kredita, i malu kreditnu aktivnost.

Umesto 31, na spisku banaka koje rade u Srbiji, od sada, dve banke manje. Iz zvanične evdincije brišu se grčka Alfa banka i italijanska Findomestik banka. Uskoro bi, kupca mogla da nađe i Komercijalna banka. Velike promene na srpskom bankarskom tržištu, ni građane, a ni zaposlene u bankama, ne treba da brinu, smatraju ekonomisti.

„Što se tiče potencijalnih uticaja na stanovništvo u smislu uslova za dobijanje kredita nekih bitnijih promena neće biti verovatno. Kada se otkupi od neke nove banke obično zadržava u nekom vremenskom periodu isti broj ekspozitura, tako da ti zaposleni samo prelaze da rade kod novog vlasnika“, kaže Svetozar Tanasković, sa ekonomskog fakulteta.

Za građane možda promena nema, ali će se redosled na listi najuspešnijih promeniti.

Prema poslednjem izveštaju Narodne banke Srbije, prema uspešnosti prvih pet mesta zauzimaju Banka Intesa, Komercijalna banka, Unicredit banka, Raiffeisen banka, i Societe General.

Prva ispod crte pet najvećih AIK banka, mogla bi, posle kupovine Alfa banke da popravi poziciju i dospe na 5. mesto.

Na prodaju su, zbog obaveze da prikipe dodatni kapital i dve grčke banke u Srbiji, Vojvođanska i Eurobanka. Prema mišljenju stručnjaka, takav scenario, zbog nivoa problematičnih kredita, nije nemoguć ni u slučaju italijanskih banaka

„Ne treba zaboraviti ni veliku krizu italijanskog bankarskog sektora gde su dve vodeće banke u našem bankarskom sektoru Banka Intesa i Unicredit u priličnim problemima u Italiji i da prodaju deo imovine napolju. Ne treba isključiti ni mogućnost da će prodati i banke koje posluju u Srbiji . Tako da su sve karte otvorene i vrlo je moguće da dođu neki novi“, kaže Nenad Gujaničić, iz Wise Broker.

Potencijalni kupci mogle bi da budu državne banke zemalja sa kojima Srbija blisko sarađuje poput Kine, Rusije ili arapskih zemalja, navodi Gujaničić i dodaje-proces ukrupnjavanja na bankarskom tržištu može da potraje godinama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.