Svet

06.02.2017. 23:33

B92

Autor: Nova Ekonomija

Ma: Otpočeo bi rat ukoliko bi nestala trgovina

Svet

06.02.2017. 23:33

Kineski milijarder Džek Ma rekao je da bi otpočeo rat ukoliko bi nestala trgovina, jer je ona više od razmene robe i novca.

Ma je bio glavna tema nakon što je najavio da će njegova kompanija Alibaba pomoći u stvaranju million radnih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama.

On je, nakon sastanka sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, rekao da bi povlačenje iz globalizacije prouzrokovalo samo nevolju.

„Ako trgovina nestane – rat počinje“, rekao je Ma i dodao: 

„Moramo aktivno da dokazujemo da trgovina pomaže ljudima da komuniciraju“.

Ma je istakao i da je globalna ekonomija više od transakcije robe i novca. 

„Reč je o trgovini vrednostima, trgovini kulture“, kaže Ma dodajući da oseća ličnu odgovornost, pa zbog toga u poslednjih mesec dana preleće više od 100.000 kilometara kako bi promovisao globalnu trgovinu. 

Ma je rekao i da je imao divnu raspravu sa australijskim premijerom Malkolmom Turnbulom prilikom razgovora o mogućnostima Alibabe da sarađuje sa njima kako bi se stvorio e-čvor – trgovinsku zonu koja će omogućiti slobodniju onlajn trgovinu sa manje granične birokratije. 

„Većina slobodnih zona, poslednjih godina, dizajnirana je za velike kompanije. Ako Australija, Novi Zeland i druge zemlje mogu da stvore zonu slobodne trgovine u vidu e-čvorišta za mala preduzeća, oni će moći da rade kao velike kompanije koje prodaju 24 sata, sa boljim tarifama i bržom graničnom kontrolom“, zaključio je Ma.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.