Svet

29.05.2024. 10:39

Yahoo Finance

Autor: Nova Ekonomija

Vol strit veruje u Nvidiu, mediji su skeptični: Ko je u pravu?

TSMC, proizvodnja čipova Pixabay

TSMC, proizvodnja čipova

Svet

29.05.2024. 10:39

Nvidia, tehnološki gigant poznat po proizvodnji čipova, suočava se sa podeljenim mišljenjima na tržištu nakon impresivnih kvartalnih rezultata. Dok Wall Street veruje da će Nvidia nastaviti da beleži rekordne profite, mediji sve češće dovode u pitanje održivost trenutne tržišne valuacije.

Nvidia je nedavno objavila da je međugodišnji profit u prvom kvartalu porastao neverovatnih 461 odsto, na prihode koji su uvećani 262 odsto.

Ovi brojevi su rezultat velike potražnje za generativnom veštačkom inteligencijom, koju podržavaju Nvidia čipovi.

„Ljudi žele da postavljaju nove data centre odmah… Žele da koriste naše grafičke procesore odmah, da počnu da zarađuju i štede novac. Potražnja je jednostavno prevelika“, izjavio je u intervjuu za Yahoo Finance Džensen Huang, izvršni direktor kompanije.

Analitičari ostaju optimistični, podižući procene zarade i procene buduće valuacije, verujući da će Nvidia nastaviti sa impresivnim rastom.

S druge strane, mediji izražavaju sumnje, navodeći da bi trenutna visoka vrednost akcija mogla biti naznaka tržišnog balona.

Investitori su dobro upoznati sa poslovanjem kompanije i kupuju njene akcije iz, za sada, opravdanih razloga. Nvidia je daleko ispred konkurencije u tehnologiji čipova za AI, što potvrđuje i činjenica da kompanije kao što su Amazon i Apple tek počinju da razvijaju svoje alternativne čipove.

Iako se ne očekuje da će Nvidia nastaviti sa trocifrenim rastom prihoda i profita, prognoze pokazuju da će stopa rasta ostati impresivna i znatno brža od konkurencije.

Nvidia: Novi AI čip koštaće između 30.000 i 40.000 dolara po komadu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.