Svet

06.06.2024. 10:58

Autor: Nova ekonomija

„Mim“ akcije ponovo u centru pažnje: GameStop opet napravio haos

Foto: Pixabay

Svet

06.06.2024. 10:58

Akcije gejmerske kompanije GameStop-a su porasle za 21 odsto u ponedeljak, zahvaljujući ponovnoj pomami oko tzv. „mim“ akcija (engl. meme). Ovaj rast je usledio nakon što je poznati influenser Kit Gil, poznat i kao „Roaring Kitty“, na Reddit-u objavio da je kupio akcije ove firme u vrednosti od skoro 116 miliona dolara.

Gilova objava na Reddit-u bila je njegova prva nakon više od tri godine „tišine“, što je izazvalo veliku pažnju među korisnicima platforme.

Akcije GameStop-a su u jednom trenutku skočile za čak 75 odsto tokom ponedeljka, pre nego što su se stabilizovale na nižem nivou od oko 40 dolara. U predstojećim danima je cena dodatno opala na tridesetak dolara, što je i dalje za trećinu više nego pre objave.

Mim akcije su one čija vrednost naglo oscilira zbog popularnosti među onlajn zajednicama i društvenim mrežama, a ne zbog karakteristika ili poslovanja konkretne kompanija.

Ova pomama je počela upravo sa GameStop-om 2021. godine i proširila se na druge kompanije poput AMC Entertainment i „Bed, Bath and Beyond“, koja je u međuvremenu bankrotirala, piše CNN.

Prošlog meseca, Gil je takođe izazvao rast akcija GameStop-a nakon što je objavio mim na platformi X, što je bila njegova prva objava na toj platformi u protekle tri godine.

Gil je bio jedan od glavnih učesnika na subreddit-u r/WallStreetBets, gde su se korisnici organizovali kako bi podigli cenu akcija GameStop-a, ciljajući na sve trgovce koji su se kladili na dalji pad tržišne kapitalizacije kompanije.

U svom svedočenju pred američkim Kongresom 2021. godine, Gil je sebe opisao kao „povremenog dnevnog trgovca“, navodeći da nije imao nameru da podstakne pomamu oko GameStop-a, već je verovao da su akcije te kompanije atraktivna prilika za investitore.

Google (opet) menja svoju pretragu: Da li će AI ugroziti industriju oglašavanja?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.