Ko je ko Srbija

17.06.2024. 14:17

SBB

Autor: Nova ekonomija

Kompas u dinamičnom vremenu

Intervju: Marija Mihajlović, direktor Sektora finansijskog kontrolinga u kompaniji SBB

Foto: SBB
Finansijski kontroling je integralni deo procesa odlučivanja, koji služi kao kompas u veoma dinamičnom i promenljivom vremenu u kome se nalazimo. To je most koji sirovim informacijama daje smisao. Uz pomoć finansijskog kontrolinga, biznis ima savršen alat, koji definiše sve važne pravce poslovanja, a pritom daje uvid u postojeće stanje, analizira prošlost i daje korektivne predloge, kao i smernice za budućnost. Savremeno poslovanje i nove tehnologije daju mogućnost da se mnogo brže i u realnom vremenu prate i obrađuju velike količine informacija

„Pre više od 20 godina, otkada sam uplovila u finansijske vode, znala sam da uspeh neće doći preko noći i da samo trudom, radom i stalnim usavršavanjem mogu da dođem do svog cilja“, kaže Marija Mihajlović koja u kompaniji SBB radi 16 godina, za koje kaže da su prošle brzo i dinamično – od pozicije finansijskog analitičara, preko finansijskog kontrolera, do pozicije direktora sektora finansijskog kontrolinga na kojoj je sada već šest godina.

Kako biste definisali finansijski kontroling u savremenom poslovanju?

Finansijski kontroling je integralni deo procesa odlučivanja, koji služi kao kompas u veoma dinamičnom i promenljivom vremenu u kome se nalazimo. To je most koji sirovim informacijama daje smisao. Uz pomoć finansijskog kontrolinga, biznis ima savršen alat, koji definiše sve važne pravce poslovanja, a pritom daje uvid u postojeće stanje, analizira prošlost i daje korektivne predloge, kao i smernice za budućnost. Savremeno poslovanje i nove tehnologije daju mogućnost da se mnogo brže i u realnom vremenu prate i obrađuju velike količine informacija.

Koliko je za vaš posao, kao direktora finansijskog kontrolinga, značajna dobra saradnja sa menadžmentom kompanije?

Dobra saradnja je važna na svim nivoima, a posebno sa menadžmentom kome je tačna, pravovremena i informacija od značaja neophodna. Zahtevi su često izazovni i u veoma kratkim vremenskim rokovima, zbog čega je komunikacija od suštinske važnosti, kao i odnos poverenja koji se gradi na integritetu, posvećenosti i konstantnom održavanju kvaliteta informacija.

Kakav je uticaj finansijskog kontrolera na korporativnu strategiju kompanije?

Uticaj finansijskog kontrolinga je značajan i može da usklađuje postojeće strategije u real time-u, pa čak i da u potpunosti izmeni strategiju ukoliko se ukaže potreba na temelju koji je potkrepljen činjenicama.

Koji su najveći izazovi sa kojima se suočavate u svom poslu danas, posebno ako se pogleda konstantan razvoj tehnologije?

Osim potrebe za stalnim usavršavanjem i usvajanjem novih znanja, kao i transferom znanja na sve saradnike, izazovi dobijanja prečišćenih informacija u prihvatljivom vremenskom okviru, pa ponekad i unapred sa pogledom u budućnost čine stalni izazov. Takva potreba u poslednjih 20 godina se konstantno ubrzava.

U svakom okruženju je pitanje volje i višeg smisla nešto što može da dovede do mnogo boljih uslova za sve, pa tako i do prevazilaženja svih vrsta predrasuda, a pitanje ličnog prioriteta je u tome jednako važna tema
Šta vas je motivisalo i održalo na profesionalnom putu? Kako i kada nalazite vremena za profesionalno usavršavanje?

Motivacija na prvom mestu dolazi iz ljubavi prema poslu koji obavljam i prirodne potrebe da stvari dovedem do perfekcije. Tokom svoje karijere susretala sam se sa mnogim izazovima koji su me oblikovali na način da sada osećam veliko poverenje u sebe, a potvrda od strane saradnika, kao i svaki priznati uspeh nakon uloženog truda, daje mi snage i želju za još mnogo toga. Profesionalno usavršavanje je deo posla i integrisano sa ostalim obavezama.

Kako biste opisali svoj stil rukovođenja u kompaniji? Da li se razlikuje u odnosu na muške kolege?

Moj stil rukovođenja zavisi od mnogo faktora i pre svega bih ga nazvala adaptivnim, jer dinamika i uslovi diktiraju potrebe za određenim stilom rukovođenja. Važno je prepoznavanje trenutka i okruženja, kao i kapaciteta timova. U ovom smislu, mislim da ne postoji striktna podela na muško i žensko rukovođenje, već na dobro i loše rukovođenje, jer se radi o veštini koja može da se nauči ili stekne iskustvom.

Da li mislite da u našem društvu postoje barijere za žene koje žele na napreduju u karijeri i koje su? Sa druge strane, koliko korporativna kultura u kompaniji može da doprinese bržim promenama u jednom društvu, u smislu prevazilaženja preovlađujućih rodnih predrasuda?

U savremenom društvu još uvek postoje određene kočnice za napredak žena u karijeri, pre svega u periodu kada žena želi da se ostvari u majčinstvu i neminovno odsustvo u tom periodu dovodi do usporavanja u razvoju karijere. Sa druge strane, danas više nego ikad postoji prostor za uvođenje poslovnih strategija koje će ženama omogućiti da ovaj period provedu na najbolji mogući način. U svakom okruženju je pitanje volje i višeg smisla nešto što može da dovede do mnogo boljih uslova za sve, pa tako i do prevazilaženja svih vrsta predrasuda, a pitanje ličnog prioriteta je u tome jednako važna tema.

 

“Ko je ko – Uspešne poslovne žene”

PREUZMITE VAŠ BESPLATNI PRIMERAK OVDE

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.