Svet

01.03.2017. 12:52

FoNet

Autor: Nova Ekonomija

Kina ove godine otpušta pola miliona radnika u proizvodnji čelika i uglja

Svet

01.03.2017. 12:52

Kineski ministar za rad Jin Vejmin rekao je da će ove godine pola miliona radnika u proizvodnji čelika i uglja ostati bez posla, kako bi se smanjila prevelika proizvodnja.

Peking je prošle godine počeo da smanjuje kapacitete u proizvodnji čelika, uglja, cementa, aluminijuma i stakla, jer je proizvodnja mnogo veća od tražnje.

Kineski proizvodi su preplavili svetska tržišta i uticali su na smanjenje cena, što je dovelo do tvrdnji Vašingtona i Evropske unije da ugrožavaju konkurenciju i hiljade radnih mesta.

„Jin je rekao da će kineska vlada pružiti podršku otpuštenim radnicima kako bi pronašli novi posao, pokrenuli svoje firme ili se penzionisali. Peking je prošle godine obezbedio sličnu pomoć za 726.000 radnika koji su izgubili posao u proizvodnji uglja i čelika“, podsetio je ministar.

Prema najavama kineske vlade, u toj proizvodnji je lane trebalo da bude otpušteno 1,8 miliona radnika. Očekuje se da će se kampanja smanjenja prevelike proizvodnje ove godine proširiti i na proizvodnju cementa i stakla.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.