Srbija

19.06.2024. 15:55

Autor: Nova ekonomija

Izvršitelji ipak iselili porodicu Vuksanović iz kuće u Prilepskoj

Izvor: FB / Radomir Lazović

Srbija

19.06.2024. 15:55

Sudski izvršitelji iselili su porodicu Vuksanović iz doma u Prilepskoj 7, u kojoj su živeli od 1936. godine, nakon što je Snežana Vuksanović posle više od šest sati razgovora sa policijom napustila objekat.

Kuća koja se sada nalazi na toj adresi, prema tvrdnjama Vojislava Vuksanovića, Snežaninog sina i pravnog zastupnika porodice nije predmet sudske presude koju su dobili. On podseća da je objekat koji se tu nalazio pre više od 20 godina srušen.

„Predmet izvršenja je napisan u presudi u kojoj se navodi kao ‘kuća na ovoj adresi’. Na ovoj adresi postoje tri objekta (odvojene) porodične stambene zgrade. Ovo je formalno-pravno nedozvoljeno i ne može da se izvodi ovako“, kazao je Vuksanović za Novu ekonomiju.

Prema njegovim rečima, izvršiteljka Mirjana Dimitrijević koja vodi postupak je izvodila veštake građevinske i geodetske struke koji su pokušavali da se utvrdi koji objekat je predmet izvršenja. Oni to, tvrdi Vojislav, na kraju nisu uspeli da urade.

„Oni to na kraju nisu uradili, odnosno nisu ostavili nikakav pisani trag. Jako je bitno to istaći – jer je to pravna stvar zbog koje ovo iseljavanje ne može da se izvrši. Ova kuća koja se sada nalazi na adresi je predmet spora pred Višim sudom i trenutno je veštačenje u toku kako bi se odredilo šta kome pripada. Celokupno suđenje traje, a oni pokušavaju da ovo otmu pre nego što se sve završi“, rekao je on.

Ovaj slučaj je aktuelan već desetak godina, upravo zbog toga što se rešenje koje je doneto odnosi na stari objekat koji je srušen a ne na novoizgrađeni.

„Problem je u tome što su se izvršitelji menjali i delili ovaj objekat. Jedna izvršiteljka je delila kuću, pa je tako stavljala izvršenje iz prizemlja a ne iz sprata pošto iz izvršenja ne može da se utvrdi koji je objekat u pitanju“, rekao je Vuksanović.

Kako je kazao, kada se budu upisali podaci o objektu iz kojih su sada već iseljeni Vuksanovići, ti podaci se neće poklapati sa onim što piše u presudi „jer to nije isti objekat“.

Porodica Blaževski koja je pokrenula ovaj spor, rekla je okupljenim medijima da su ovaj spor dobili još pre godinu dana i da su toliko vremena dali porodici Vukasonović da se isele iz objekta.

„Mi smo ih pustili dok se ne snađu, ali to je tako ostalo do danas. Nemamo ništa protiv toga da ostanu ovde ako imaju dokaze, niti da traže šta je njihovo ali ono što traže neka i dokažu, a vlasnički list sve dokazuju“, rekli su oni.

Dodali su da je plac nasleđen i da ima šest naslednika, kao i da je to „već 30 godina njihovo“.

Ivan Zlatić iz „Združene akcije Krov nad glavom“ rekao je za Novu ekonomiju da su oni od početka godine evidentirali tri iseljavanja uz pomoć izvršitelja. Prema njegovim rečima, situacija je bila smirena „nakon masovnih ubistava prethodne godine i pred parlamentarne i gradske izbore ove godine“.

„Kada porodice budu iseljene, njima se ne nudi nikakvo rešenje, već odlaze na ulicu, kao podstanari ili kod rođaka“, rekao je on.

Izvršitelji su jutros u 8.30 sati došli u kuću u kojoj su živeli Vuksanovići i Snežanu Vuksanović (koja je jedina u tom trenutku bila u kući) bez prethodne najave obvestili da mora da napusti objekat.

Policija i zamenik izvršitelja bili su sa njom u kući više od šest sati, dok članovi njene porodice nisu mogli da uđu unutra.

Nova ekonomija je ranije pisala o ovom slučaju iseljenja porodice Vuksanović.

Podsećamo, porodica ima više nalaza veštaka, jedno iz 2000. godine, u kome se konstatuje da je stari objekat (iz presude) srušen do temelja, dok se u drugom detaljno opisuje kako izgleda novoizgrađeni objekat, sa skoro 170 kvadrata i više stambenih jedinica.

U tom dokumentu se sudski veštak građevinske struke bavio i identifikacijom nepokretnosti iz presude i napisao da „nije moguća identifikacija objekta prema obrazloženju iz presude Prvog osnovnog suda u Beogradu“.

Srbiji fali 1.000 socijalnih radnika, uslovi za dobijanje socijalne pomoći (pre)strogi

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.