Svet

24.06.2024. 16:37

Axios

Autor: Nova ekonomija

SAD zabranjuje Kaspersky antiviruse

Computer Foto: Pixabay

Svet

24.06.2024. 16:37

Ministarstvo trgovine SAD-a će sledećeg meseca zabraniti sve nove nabavke antivirusnog softvera Kaspersky Lab, kompanije sa sedištem u Moskvi. Đina Raimondo, sekretarka u Ministarstvu trgovine SAD, izjavila je da je ovo prvi put da ta država direktno zabranjuje prodaju proizvoda za sajber bezbednost.

Zabrana stupa na snagu 20. jula, a trenutni korisnici Kaspersky softvera u SAD-u moći će da ga koriste do 29. septembra, nakon čega će prestati da primaju ažuriranja, piše Axios.

Američka Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturu (CISA) će pomoći ključnim organizacijama da pređu na alternativna bezbednosna rešenja pre isteka roka. Pored toga, Ministarstvo trgovine je stavilo tri povezane kompanije Kaspersky-ja na svoju listu sankcija.

Kaspersky Lab je globalni lider u antivirusnom softveru sa 270.000 korporativnih klijenata širom sveta.

Međutim, američki zvaničnici su dugo zabrinuti da bi Kaspersky mogao deliti informacije sa ruskom vladom i pomoći u sajber špijunaži.

Još 2017. godine, SAD je zabranio Kaspersky softver u federalnim sistemima. Kaspersky je pokušao da se odbrani pravnim putem i premestio deo svojih podataka iz Rusije u Švajcarsku kako bi umirio zabrinutost zapadnih država.

Sekretarka Raimondo je izjavila da je odluka doneta zbog „kontinuiranih sajber pretnji iz Rusije i potencijalne kontrole nad Kaspersky operacijama“.

Kaspersky je u izjavi naveo da planira da iskoristi sva pravna sredstva kako bi nastavio sa poslovanjem u SAD-u. Kompanija tvrdi da nikada nije učestvovala u aktivnostima koje ugrožavaju bezbednost SAD-a i da je odluka doneta na osnovu trenutne geopolitičke situacije, a ne realne procene njihovih proizvoda.

Američka vlada ne očekuje da će Moskva biti iznenađena ovom odlukom, ali je spremna za potencijalne trgovinske odmazde, dodaje Axios.

Tesla preti kaznom od 50.000 dolara kupcu koji ne može da koristi svoj Cybertruck

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.