Srbija

06.03.2017. 10:10

Autor: Nova Ekonomija

Aktivisti Inicijative Ne da(vi)mo Beograd čekali Sinišu Malog ispred Skupštine grada

Srbija

06.03.2017. 10:10

Predstavnici Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd jutros su na ulazu Skupštine grada Beograda napravili „živi lanac“ želeći da dočekaju gradonačelnika Beograda Sinišu Malog, ali se on nije pojavio.

Oko 30 aktivista Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ seli su na stepenište ispred glavnog ulaza Skupštine grada u 7.00 i čekali gradonačelnika do 8.15, a skup koji je protekao mirno i bez incidenata obezbeđivala je policija.

Predstavnik inicijative Dobrica Veselinović rekao je da su se aktivisti okupili da bi videli kada će gradonačelnik Siniša Mali da dođe na posao, pošto on već duže vreme izbegava građane, novinare i „ponaša se kao pravi fantom“.

„Mi smo ovim nenasilnim činom želeli da pokažemo da mi građani Beograda branimo ovaj grad i njegove institucije od nasilnika na vlasti“, rekao je Veselinović.

Veselinović je agenciji Beta rekao da će taj vid otpora biti nastavljen sve dok odgovorni za projekat Beograd na vodi i rušenje u Hercegovačkoj ulici u Beogradu i brojna druga kršenja zakona i propisa ne budu odgovarali za ono što su učinili.

Prema njegovim rečima organizatori protesta nisu ni očekivali da se gradonačelnik pojavi pred njima, jer kako je istakao, „ne sme da pogleda istini u oči“. 

„On dobro zna šta je uradio i građani znaju šta je uradio i policija i tužilaštvo i samo je pitanje trenutka kada će završiti iza rešetaka“, rekao je Veselinović. 

On je naveo i da Inicijativa neće odustati od masovnih protesta jer ne žele da pristanu na „laži, ucene, nasilje i bahaćenje vlasti“.

„Protesti će biti sve masovniji. To je talas koji se ne može zaustaviti“, istakao je Veselinović.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ u proteklih nekoliko meseci organizovala je više akcija i protesta zbog rušenja objekata u beogradskom naselju Savamala. Oni traže ostavku gradonačelnika i kažnjavanje odgovornih.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u junu prošle godine da iza tog rušenja stoje najviši organi gradske vlasti.

Objekte koji se nalaze na delu parcele planirane za projekat „Beograd na vodi“ porušila je grupa ljudi maskiranih „fantomkama“ u noći posle parlamentarnih izbora 24. i 25. aprila 2016. godine.

Građani su te noći pozivali policiju i prijavljivali da ih nepoznate osobe maltretiraju i da im oduzimaju mobilne telefone, ali policija nije izašla ni na jedan poziv. 

Sa rušenjem tih objekata gradonačelnika Sinišu Malog nedavno je povezala njegova bivša supruga Marija Mali. 

Ona je rekla da joj je bivši suprug ispričao da je organizovao rušenje „nekih kolibica“ u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj Savamali, uz navode da je morao da otkloni smetnje u izgradnji projekta „Beograd na vodi“.

Od kako je ta izjava objavljena pozive za dogadjaje kojima prisustvuje gradonačelnik Mali, prestale su da dobijaju pojedine beogradske redakcije, a kako iz Inicijative navode pitanja mogu da postavljaju samo „podobni novinari“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.