Srbija

06.03.2017. 10:23

Blic

Autor: Nova Ekonomija

u Nišu doneta prva presuda protiv stranačkog zapošljavanja

Srbija

06.03.2017. 10:23

Apelacioni sud u Nišu poništio je kao nezakonito, rešenje Skupštine grada Niša od 29. novembra 2013. godine kojim je Ivan Vuković, diplomirani pozorišni i radio reditelj imenovan za direktora Narodnog pozorišta u Niša.

Imenovanje Vukovića izazvalo je svojevremeno veliku buru u javnosti zbog činjenice da je na ovo mesto postavljen iako nema validnih pet godina radnog iskustva ali i optužbi da je politički postavljen na tu funkciju kao kandidat SNS-a.

Osnovno tužilaštvo u Nišu inače je podiglo optužnicu protiv nekadašnjeg šefa odborničke grupe SNS-a, Dejana Jovanovića koji se tereti da je Skupštini Grada dostavio falsifikovanu biografiju Ivana Vukovića, uz predlog da bude upravnik Narodnog pozorišta.

Vuković je u toj biografiji bio potpisan kao „diplomirani reditelj“ iako je još bio student.

Odluka Apelacionog suda, kojim je stavljena tačka na aferu doneta je po tužbi jednog od kandidata na konkursu za izbor direktora Miroljuba Jovanovića koji je tužio grad Niš.

„Drago mi je da sam isterao pravdu do kraja. Paradoks je to što Vukoviću ističe četvorogodišnji mandat septembra ove godine. Užasno je što je postupak trajao četiri godine. Ovo je praktično prva presuda protiv partijskog zapošljavanja. Videćemo da li će ih biti još jer ovakvih slučajeva verovatno ima i u drugim javnim preduzećima“, kaže Jovanović za Blic.

Viši sud u Nišu je 2013. godine doneo prvostepenu presudu kojom je poništeno rešenje Skupštine grada o izboru Vukovića kao nezakonito ali je Apelacioni sud 2015. godine odbio tužbu Jovanovića kao neosnovanu.

Međutim, rešenjem Vrhovnog kasacionog suda u junu prošle godine ukinuta je ta odluka Apelacionog suda i predmet vraćen na ponovno odlučivanje. Pošto je Viši sud i drugi put konstatovao da je rešenje o izboru Vukovića nezakonito, Apelacioni sdu ga je potvrdio i konstatovao da Vuković nije ispunjavao jedan od uslova konkursa koji se odnosio na radno iskustvo od pet godina.

Vuković nije želeo da komentariše presudu, rekavši da je nije video. On je odbio i da komentariše konkurs na kojem je izabran za direktora.

Predsednik Skupštine grada Rade Rajković kaže da će gradske službe postupiti u skladu sa zakonom.

Presudom je grad Niš obavezan da plati Miroljubu Jovanoviću 157.500 dinara na ime troškova parničkog postupka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.