Srbija

06.03.2017. 15:54

Autor: Nova Ekonomija

MMF: Javna preduzeća su i dalje opasnost za stabilnost

Srbija

06.03.2017. 15:54

Misija MMF okončala je sedmu reviziju trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom. Uz pohvale srpskim vlastima zbog očiglednog privrednog rasta, uz rast investicija, izvoza i zaposlenosti, kao i umanjenje budžetskog deficita na 1,4 odsto BDP-a, što je, konstatuju u MMF, najniži nivo od 2005. godine.

 Ostaju ipak, poručuju iz MMF, određeni rizici. U tom kontekstu, posebno naglašavaju potrebu smanjenja fiskalnog rizika od poslovanja javnih preduzeća, važnost punog sprovođenja planiranih makroekonomskih reformi, dodatno jačanje finansijske stabilnosti i povećanje privrednog rasta i zaposlenosti u srednjoročnom periodu.

 „Misija ističe važnost potpune implementacije planiranih reformi javne uprave, uključujući zdravstvo, obrazovanje i poresku administraciju, kao i mere za poboljšanje upravljanja javnim investicijama. Takođe, neophodno je realizovati tekuće planove za restrukturiranje ili rešavanje statusa problematičnih državna preduzeća, posebno u sektoru rudarstva i energetike, kao i ostvariti efikasnost mera za eliminisanje zaostalih obaveza u sektorima energetike i zdravstva“, kaže se u izjavi Džejmsa Rufa, šefa Misije MMF dostavljenoj medijima nakon okončane sedme revizije aranžmana sa Srbijom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.