Srbija

07.03.2017. 15:20

Beta, Tanjug, eKapija

Autor: Nova Ekonomija

Tabaković: Očuvana finansijska stabilnost u Srbiji

Srbija

07.03.2017. 15:20

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković kaže da je u Srbiji očuvana finansijska stabilnost, vraćeno je poverenje u domaću valutu, ukupna štednja stanovništva premašila je 9 mlrd EUR, a da treba rešavati problem nenaplativih kredita.

Tabaković je na Kopaonik biznis forumu rekla da je u 2016. međugodišnja inflacija iznosila 1,6%.

Istakla je i da je dinar od početka 2017. godine do kraja februara oslabio za 0,4% prema evru, dok je NBS od 4. januara do 28. februara prodala 330 mil EUR na međubankarskom tržištu.

Centralna banka je, prema njenim rečima, da bi očuvala stabilnost kursa, prošle godine NBS prodala 980 mil EUR, a kupila 820 mil EUR.

Osvrćući se na proces dinarizacije, apostrofirala je da je 2008. godine svega petina kredita stanovništvu bila u dinarima, a danas je to blizu 50%, dok su kamate na dinarske kredite smanjene za preko 10 procentnih poena. Tabaković je istakla da će naredni zadatak biti da se poveća kvalitet bankarskih usluga i smanje kamate.

Kako je rekla, najveći problem je visok nivo problematičnih kredita u ukupnim bankarskim pozajmicama koji je u decembru 2016. godine iznosio 17%.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.