Srbija

09.03.2017. 14:24

Autor: Nova Ekonomija

Konfederacija sindikata organizuje protest ispred Vlade u subotu 11. marta

Srbija

09.03.2017. 14:24

Konfederacija slobodnih sindikata Srbije organizovaće protest upozorenja ispred Vlade Srbije u subotu, 11. marta.

Razlog za protest je to štp nije postignut dogovor sa predstavnicima vlasti o ukidanju zakona kojim su privremeno umanjene plate zaposlenima u javnom sektoru i zabrani zapošljavanja.

Predsednik KSSS Ivica Cvetanović rekao je na konferenciji za novinare da je nezadovoljstvo zaposlenih izazvano posebno zbog obećanog selektivnog povećanja plata od pet-šest odsto radnicima u prosveti i zdravstvu. 

„Zakon kojim su plate umanjene donet je 2014. godine i ako je bio privremenog karaktera traje već tri godine. Tražimo da se taj zakon ukine i da zaposlenima koji pune budžet bude dozvoljeno povećanje plate“, rekao je Cvetanović. 

On je istakao da je standard zaposlenih u javnim i državnim preduzećima poslednje dve godine pao za 30 odsto. 

Protest KSSS je zakazan jer, kako je rekao Cvetanović, pregovori koji su obavljeni prošle nedelje sa predstavnicima Vlade Srbije nisu urodili plodom osim što im je obećano da će biti uključeni u Socijalno-ekonomski savet kako bi postali partner vladi u pregovorima oko prava radnika. 

Zahtevi tog sindikata su partnerstvo sa Vladom Srbije pri donošenju zakona od značaja za radnike, ukidanje diskriminatorskih zakona, obustava privatizacije profitabilnih preduzeća, besplatno obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita, kao i primerene cene usluga u državnom i javnom sektoru. 

Konfederacije slobodnih sindikata ima 200.000 članova i okuplja sindikate zaposlenih u javnim preduzećima EPS-u, NIS-u, Pošti Srbije, Telekomu Srbija, finansijskim organizacijama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.