Srbija

13.03.2017. 09:27

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Nedimović: Domaći vlasnici zemljišta će biti zaštićeni

Srbija

13.03.2017. 09:27

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je u Ivanjici da će domaći vlasnici zemljišta biti zaštićeni.

„Ovih dana slušam, čini mi se kao da se vodi kampanja za ministra poljoprivrede, jer mnogi samo pričaju o prodaji zemlje strancima. Mi ćemo naše propise uskladiti do 1. septembra i neće biti prodaje zemlje strancima. Neće biti potpuno liberalizovano tržište“, rekao je Nedimović novinarima u nakon razgovora sa malinarima.

Dodao je da će Srbija uvesti određena ograničenja u skladu sa evropskim tekovinama i da postoje druge zemlje koje su to uradile, kao što je Slovenija, Slovačka i Mađarska.

„Zašto to niste pitali ljude 2008. godine koji su potpisali SSP i jedino Srbiji natovarili obavezu da mora da liberalizuje svoje tržište – isti ti koji mi sad drže lekcije su to potpisali – da mora da liberalizuje svoje tržište zemljišta pre nego što uđe u Evropsku uniju“, istakao je Nedimović.

Ukazao je da su druge zemlje imale tu obavezu tek nakon ulaska u EU.

„Ali, mi se borimo i zaštitićemo srpske vlasnike zemljišta“, poručio je Nedimović.

Ministarstvo poljoprivrede priprema novi sistem subvencionisanja nafte za poljoprivrednika, koji će se primenjivati od naredne godine, rekao je Nedimović.

Ministar je objasnio da će taj sistem funkcionisati na principu platnih kartica i da će poljoprivrednici dobijati subvenciju u skladu sa njihovom proizvodnjom.

„Pripremamo novi sistem za naftu, tzv. plavi dizel. To je priča o privilegovanoj ceni za poljoprivredne proizvođače, koja bi sadržala u sebi deo akcize ili bi bila potpuno bez akcize“, rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici bi dobijali subvenciju u zavisnosti od poljoprivredne proizvodnje u evidentiranom registru poljoprivrednih gazdinstava.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.