Srbija

08.07.2024. 13:19

Nova ekonomija, Nova S

Autor: Nevena Petaković

Južna Bačka sa partnerima dobila posao klimatizacije za Nacionalni stadion i Expo vredan 153 miliona evra

Nacrt prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona

Nacionalni stadion

Srbija

08.07.2024. 13:19

Firma Energotehnika – Južna Bačka sa još 38 podizvođača dobila je posao izgradnje postrojenja koje treba da snabdeva Nacionalni stadion, EXPO centar i prateće objekte u Surčinu grejanjem, klimatizacijom i strujom. Vrednost ugovora koji je dodeljen ovim firmama iznosi oko 18 milijardi dinara, što je više od 153 miliona evra. 

Firma “Energotehnika Južna Bačka” je u većinskom vlasništvu Dragoljuba Zbiljića koji je poznat i kao biznismen koji je garantovao kredit za SNS 2012. godine, a od nedavno je predsednik Zajednice klubova Superlige Srbije u fudbalu, piše portal Nova S. 

Među podizvođačima se nalaze Siemens Energy, Termoenergo inženejring, Čelik, Konvar, Jadar, Elektromontaža..

Početkom maja Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane“ objavilo je javnu nabavku za izgradnju trigenerativnog postrojenja za snabdevanje toplotom, rashladnom i električnom energijom kompleksa EXPO centra, Nacionalnog stadiona i pratećih objekata u Surčinu.

Firme koje su sada dobile ugovor su jedine koje su poslale ponudu.

Tender je jednom momentu bio i zaustavljen zbog podnetog zahteva za zaštitu prava, pa potom nastavljen nakon što je zahtev odbijen od strane Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Izgradnja novog toplotnog izvora planirana je na delu Surčinskog polja istočno Obilaznice Beograda, između petlje Surčin-jug (Južni Jadran) i petlje Ostružnica.

Toplotnim sistemom treba da budu pokriveni sajamski prostor EXPO 2027, Nacionalni stadion, tržni centar od 100.000 kvadrata, prateći smeštajni objekti, dečja ustanova i škola, hotel i akvatik, dok na rashladni sistem treba da budu uključeni sajamski prostor EXPO 2027, stadion i tržni centar.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.