Srbija

15.03.2017. 16:02

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Malinari i otkupljivači dogovorili sa Vladom Srbije formiranje radne grupe za maline

Srbija

15.03.2017. 16:02

U Vladi Srbije dogovoreno je formiranje radne grupe koja će se baviti sistemskim rešavanjem problema proizvodnje i prodaje malina.

Dogovor je pao između ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, malinara i otkupljivača, nakon pune saglasnosti malinara i otkupljivača, odnosno hladnjačara.

Sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, kome su prisustvovali i predstavnici Ministarstava trgovine i privrede i Instituta za voćarstvo u Čačku, usledio je nakon što Nedimović prethodnih dana razgovarao sa malinarima i otkupljivačima odnosno hladnjačarima u Ivanjici i Arilju. 

Direktor Udruženja malinara iz Arilja Ekovoće Božo Joković je izjavio Tanjugu da su na sastanku otvorene mnoge teme od vitalnog značaja za proizvodnju i plasman maline. 

Joković je rekao da će biti formirana radna grupa i da će biti iznađena rešenja za 2017. godinu po pitanju plasmana zaliha koje postoje na tržištu. 

„Proizvođači odavno zahtevaju sastanak, imamo veliki broj ljudi koji žive od proizvodnje maline, ako ne budemo uspeli da rešimo pitanje plasmana maline i da dobijemo kvalitetan proizvod koji je konkurentan na tržištu, imaćemo socijalne slučajeve“, rekao je Joković. 

On je kazao da su proizvođači prethodnih godina imali smanjen obim roda, a koji su sada povećali. 

„Moramo zajedničkim snagama da uspemo da dovedemo stanje na tržištu da budemo konkurentni, a ne da idemo ponovo na smanjenje površina i količina maline već da se zdržimo kao i prethodnih godina na prvom mestu po proizvodnji maline. Da se ne uspavamo na tom prvom mestu“, naveo je Joković. 

Prema njegovim rečima, današnji sastanak je pokazao da može timski da se radi, a ministar Nedimović je pokazao operativnu sposobnost. 

Vlasnik hladnjače Frigopaun iz Požege Paun Petrović je rekao Tanjugu da je sastanak bio veoma konstruktivan, kakav odavno nisu imali u pogledu problematike malinarstva. 

„Ono što smo danas uradili jeste da smo zajednički locirali skoro sve te glavne probleme koji trenutno postoje u malinarstvu, a to su pre svega velike količine maline zamrznute na zalihama, zatim probleme koji nas čekaju u narednoj berbi, nepovoljna tržišna kretanja u pogledu plasmana maline. Locirali smo i ostale probleme i dogovorili se da formiramo radnu grupu i da do ponedeljka dostavimo imena predstavnika proizvođača i hladnjačara i da sistemski rešismo ovaj problem u malinarstvu“, rekao je on. 

Petrović je kazao da je važno što će ponovo vratiti nauku u malinarstvo i da je zato prisustvovao sastanku direktor Instita za voćarstvo Cčcak Milan Lukić. 

„Nauka je veoma bitna za malinarstvo, a zadnjih godina je nedostajala u malinarstvu, pre svega kada se radi o odabru selekciji sadnog materijala i u ostalim oblastima zaštite, prihrane slično“, dodao je Petrović. 

On je istakao, povovodom raznih spekulacija, da izvoz maline nije stao, već da ide nešto manjim tempom nego prošle godine. 

„Ali, maline ove godine ima mnogo više nego prethodnih godina u svetu, ne u Srbiji. Tako da je došlo do jednog poremećaja na tržištu gde je ponuda mnogo veća od tražnje, to je osnovni razlog“, dodao je Petrović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.