Srbija

10.07.2024. 12:44

Beta, Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Potpisan Memorandum o razvoju nuklearne energije u Srbiji

Foto: Pixabay

Srbija

10.07.2024. 12:44

Predstavnici pet ministarstava i 20 naučno-akademskih institucija i instituta potpisali su danas Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji.

Memorandum su u Palati Srbije potpisali predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sa predstavnicima Elektroprivrede Srbije i Elektromreže Srbije, JP Nuklerani objekti Srbije, Institutom za fiziku, Instututom Vinča i 12 fakulteta ekonomskih, medicinskih i tehničkih nauka.

Potpisivanju je prisustvovao i premijer Srbije Miloš Vučević, koji je istakao da je Memorandum početak „ispravljanja istorijske greške iz 1979. godine“, kada je država zabranila upotrebu nuklearne energije u mirnodopske svrhe, dodavši i da je ovo dobra prilika za Srbiju.

Vučević je naglasio da mogućnost mirnodopske upotrebe nuklearne energije ne trebe politizovati, već razmatrati sa stručnih osnova.

„Nema niko dilemu da je pitanje električne energije dominantno, strateško i geopolitičko pitanje. Ulaganje u ovu oblast je pitanje i ekonomije, suvereniteta, samostalnosti jedne drzave“, rekao je on.

Potpisivanju su prisustvovali i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i minister zdravlja Zlatibor Lončar.

Podsetimo,  Vlada Srbije je u aprilu  sa Francuskom elektroprivredom (EDF)  potpisala Memorandum o razumevanju, kojim se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo u procenu potencijala za razvoj nuklearne energije u Srbiji.

Kako je Nova ekonomija ranije pisala, ako bi Srbija stvarno dobila nuklearku, to bi po jednim stručnjacima bio nepotreban i neisplativ epilog, dok drugi smataju da bismo tako dobili pouzdan izvor bazne energije, što bi pomoglo dekarbonizaciji energetskog sektora.

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je nedavno tender za izradu preliminarne tehničke studije koja razmatra mirnodopsku primenu nuklearne energije u Srbiji. Ova javna nabavka je još uvek u toku,  ponuđači koji su zainteresovani da izrade ovu studiju mogu da pošalju ponude do 2. avgusta.

Izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine.

„Male nuklearke veći rizik“: Da li je Srbiji potrebna atomska energija i koje su koristi?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Znaci od Francuza cemo dobijati nuklearno gorivo koje oni uglavnom su nabavljali iz Rusije, iskorisceno nuklearno gorivo cemo vracati Francuzima, predpostavljam ili cemo nase i njihovo da skladistimo kod nas???? Fantasticno. Koliko me pamcenje sluzi, ako gresim izvinjavam se, ali cini mi se da je zabrana bila zbog dodjanja u Vinci i ta nuklearna elektrana Krsko je podignuta u vreme Jugoslavije ako me pamcenje ne vara, tako da nema veze sa zabranom a ima veze sa razmisljanjem i poimanjem sta donosi a sta odnosi. Pa zato i pitam za nuklearno gorivo? Ziveli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.